Reddingsplan voor grote collectie over Cornelis Lely

LELYSTAD • Di 28 januari 2020 | 11:03 • Dinsdag 28 januari 2020 | 11:03

De gemeenteraad in Lelystad gaat dinsdagavond een 'reddingsplan' bedenken voor een grote collectie van de Lelystadse amateurhistoricus Ed Voigt. Doel is dat de spullen in Lelystad blijven. In de verzameling zitten documenten en voorwerpen van en over Cornelis Lely, de ingenieur die de basis legde voor het gedeeltelijk inpolderen van de Zuiderzee.

In december dreigde Voigt de collectie aan een museum buiten provincie over te doen. Voigt voelde zich gepasseerd door de gemeente, nadat het college van B en W had besloten dat niet Voigt maar Batavialand een expositie over Lely mag brengen in een barak op het voormalige werkeiland in Lelystad Haven. De gemeente heeft dat gebouw vorig jaar gekocht.

Volgens Voigt is er door vorige colleges beloofd dat hij de barak voor een kleine tentoonstelling mocht inrichten. Maar het stadsbestuur van Lelystad besloot eind vorig jaar om een samenwerkingsovereenkomst met Batavialand aan te gaan. Voigt was vooral boos dat wethouder Peter Schot aanvankelijk ontkende dat er afspraken lagen. Nadat hij in december in de raad had ingesproken, kreeg Voigt reacties van diverse instanties van binnen en buiten Lelystad om zijn collectie aan hen over te doen.

Voigt vertelt waarom hij zich gepasseerd voelt

'Zorg voor een plek'
GroenLinks dient dinsdagavond een motie in. De partij wil zo zorgen dat de collectie toch een plek in Lelystad krijgt. De motie kan volgens fractievoorzitter Sjaak Kruis rekenen op brede steun, want zij is mede ondertekend door de VVD, Leefbaar Lelystad, PVV, PvdA, Lelystads Belang, DENK en Forum voor de Ouderen. "Ga serieus in gesprek met de stichting Cornelis Lely. Zorg dat daar een plek voor gevonden wordt", aldus Kruis. Als er geen ruimte in de barak is, dan moet de gemeente een andere plek zoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel