Inditex: 'invasie' Spaanse werknemers misverstand

LELYSTAD • Wo 5 februari 2020 | 6:00 • Woensdag 5 februari 2020 | 6:00

Het Spaanse modeconcern Inditex ontkent dat Lelystad te maken krijgt met een 'invasie' van Spanjaarden die in het distributiecentrum in Lelystad gaan werken, omdat hier geen geschikt personeel te vinden zou zijn. Het aantal Spanjaarden betreft hooguit enkele tientallen op een totaal van nu 350 werknemers. Dat zegt een woordvoerder van Inditex tegen Omroep Flevoland.

In januari zei vertrekkend directeur Rob Verhoeff van Lelystad Airport Businesspark (LAB) in het programma Over Flevoland Gesproken dat Inditex werknemers uit Spanje moet aantrekken, omdat hier onvoldoende personeel te vinden zou zijn. Het bedrijf koos in 2017 onder meer voor Lelystad vanwege de beschikbaarheid van geschikt personeel.

Spanjaarden zijn ervaren krachten
Volgens een woordvoerder van Inditex is er sprake van een misverstand rond het verhaal over de werving van Spanjaarden. Er werken momenteel 26 Spanjaarden als managers, warehouse operators en in kantoorfuncties. Het gaat om ervaren krachten die kennis vanuit het bedrijf meebrengen. Volgens de woordvoerder zullen zij een aantal seizoenen meedraaien om 'Inditex Lelystad Platform' op te starten. Zij komen niet in de plaats van lokale werknemers.

Het distributiecentrum is vorig najaar langzaam opgestart. Het verwerkt de collectie van Zara Man-herenkleding. De voorjaarscollectie is de eerste die vanuit Lelystad naar winkels over de hele wereld zal gaan. In de loop van het jaar zal het complex volledig operationeel zijn en groeien tot 400 werknemers. Daarna duurt het nog een paar jaar voordat de volledige capaciteit wordt benut, aldus de woordvoerder. In de volle omvang werken er in de toekomst circa 1.200 werknemers.

'Werving verloopt volgens verwachting'
Inditex zegt dat de werving van personeel voor Lelystad volgens verwachting verloopt. Het bedrijf doet dit via de eigen website, waarbij werknemers een vast contract krijgen aangeboden. Daarnaast werkt het bedrijf met uitzendbureaus. In 2018 heeft Burger Support uit Lelystad 80 mensen voor leidinggevende functies geworven, die vervolgens in Spanje zijn opgeleid.

Uitzendbureaus Randstad, Tempo-Team, Manpower en Timing rekruteren personeel om pieken en dalen in de productie op te vangen. Het gaat per uitzendbureau om enkele tientallen personeelsleden en dat aantal wisselt per maand. In december werden veel mensen voor tijdelijk werk ingehuurd, nu is het stiller totdat de voorjaarscollectie wordt verzonden.

Verschil Spaanse en Nederlandse arbeidsmarkt
Martijn Geerdink, commercieel directeur Oost Nederland van Randstad, mag vanwege afspraken niet veel zeggen over Inditex. On the record stelt hij dat er een groot verschil is tussen de Nederlandse en Spaanse arbeidsmarkt. Waar in Spanje werknemers soms veertien maanden op een wachtlijst staan om bij Inditex te kunnen werken, is de Nederlandse werknemer veel grilliger.
"We krijgen best veel reacties op de vacatures die we stellen, maar het is wel een uitdaging om de juiste match te vinden. Dat heeft met name te maken met de wensen van de kandidaat zelf en wat bedrijven te bieden hebben." Nederlanders stappen snel op als de baan of beloning niet voldoende naar de zin is. "Als ze er langer zitten dan een week of acht tot negen, dan zie je dat mensen ook echt wel lang blijven, maar de eerste weken zijn cruciaal."

Tot nu toe lukt het Randstad en Tempo-Team om voldoende personeel voor Inditex te werven, waarbij flexwerkers bij aangetoonde geschiktheid een vast contract krijgen. Wel kijken de uitzendbureaus ook buiten Flevoland. Eerder heeft ook het Spaans uitzendbureau Temporales Jobs voor Lelystad geworven, maar op dit moment heeft het bedrijf geen vacatures beschikbaar.

Aantrekken mensen uit bijstand stuit op 'mismatch'
Het Werkbedrijf Lelystad, het Werkgeverscentrum Almere en het UWV proberen een andere groep werkzoekenden bij Inditex te plaatsen. Het gaat om mensen in de bijstand, die langdurig werkloos zijn. De drie organisaties hebben sinds 2018 zo'n 60 mensen bij Inditex aan het werk gekregen. Vanuit het werkbedrijf Dronten zijn twee langdurig werklozen aangesteld. Maar onlangs zei wethouder Irene Korting dat dit niet gemakkelijk is. De combinatie van fulltime werk in een 5-ploegendienst tegen een minimumloon is voor veel mensen in de bijstand een te grote overgang of financieel niet aantrekkelijk.

Directeur Onno Vermooten van het Werkbedrijf Lelystad bevestigt dat het plaatsen van langdurig werkzoekenden extra aandacht vraagt. Bij de eerste campagne voor Inditex in 2018 ging het vlot en zijn mensen uit de bijstand snel geplaatst. Nu kost het meer moeite om geschikte kandidaten te vinden.

Volgens Vermooten is er sprake van een 'mismatch' tussen wat logistieke bedrijven als Inditex vragen en wat de huidige groep werkzoekenden kan bieden. "De makkelijke gevallen zijn aan het werk, maar we hebben nu te maken met mensen die niet alle skills hebben om alle werkzaamheden te doen. Soms kunnen ze enkele werkzaamheden wel, maar andere niet. We hebben daarom het digitale platform 0320Werkt opgezet, waarin mensen hun vaardigheden kunnen trainen. Voor de logistieke sector gaan we dit uitbouwen."

Persoonlijke situatie
Ook is iemands persoonlijke situatie geregeld reden om een baan af te wijzen. Het Spaanse concern betaalt het minimum uurloon van 10 euro. Daar komen toeslagen bij. Voor mensen met een uitkering is dat vaak een te kleine financiële vooruitgang en daarom niet aantrekkelijk. Zij verkiezen een uitkering of een baan die beter betaalt en minder onregelmatige diensten heeft, zeggen Vermooten en Geerdink. Inditex werkt doordeweeks met drie ploegendiensten, maar ook de weekeinden.

Volgens de woordvoerder van Inditex biedt het bedrijf een aantrekkelijk pakket aan loon- en arbeidsvoorwaarden.

Arbeidsmarkt drastisch veranderd
Hoewel Inditex en de uitzendbureaus dus stellen dat de krapte op de Flevolandse arbeidsmarkt meevalt, wijst het UWV er op dat die markt wel enorm is veranderd sinds Inditex in 2017 zijn komst aankondigde. "In 2016-17 hadden we een aanbod van 12.000 WW'ers. Nu zijn dat er 5.000", aldus Maarten Lelieveld van het UWV. "De werkloosheid is met drie procent niet eerder zo laag geweest. En er is veel meer concurrentie van andere logistieke bedrijven in Flevoland. Voor een werkzoekende is die situatie best luxe, voor Inditex misschien een probleem."

Woonunits niet alleen voor Inditex-personeel
Dan is er nog een misverstand rond de Spaanse werknemers, zegt de gemeente Lelystad. De gemeente kondigde vorige maand de bouw aan van vierhonderd wooneenheden in het gebied Campus Zuid. Die zijn bedoeld voor mensen die nu in kamerverhuurpanden wonen en voor arbeidsmigranten uit EU-landen. Daar kunnen ook werknemers van Inditex bij zitten, maar het complex is zeker niet alleen bedoeld voor werknemers van het Spaanse bedrijf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel