Oppositie eist informatie woningbouwplannen op

ALMERE • Wo 12 februari 2020 | 13:01 • Woensdag 12 februari 2020 | 13:01

Een groot deel van de oppositie van de gemeenteraad in Almere heeft een Wob-verzoek ingediend voor de conceptversie van de woonvisie. De Partij voor de Dieren, PVV, SP, AP/OPA en Respect! Almere willen net als de coalitiegenoten het concept in kunnen zien.

In de woonvisie moet het woningbeleid voor de komende tien jaar staan. De visie had in het najaar al klaar moeten zijn, maar in januari kon er nog niks overhandigd worden door verantwoordelijke wethouder Jan Hoek, tot grote frustratie van de gemeenteraad.

Volgens Hoek is er wel een conceptversie van de woonvisie, maar kan die de komende tijd nog aangepast worden nu er een nieuw coalitieakkoord is. Gemeenteraadslid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren vroeg eind januari tijdens een raadsvergadering om inzage in die conceptversie. De wethouder ging daar niet in mee, omdat er nu nog aan het plan gesleuteld kan worden door de nieuwe coalitie. Ook een motie voor openbaarheid werd die vergadering afgewezen. In verband met de coalitie-onderhandelingen hebben raadsleden van de coalitie de concept-woonvisie wel al in hun handen gehad.

"Dit is echt armoe van de gemeente, dat we nu om onze eigen informatie moeten vragen.

— Leonie Vestering,Partij voor de Dieren

De oppositiepartijen hebben nu de handen ineengeslagen om alsnog de gevraagde informatie boven tafel te krijgen. Leonie Vestering: "Dit is echt armoe van de gemeente, dat we nu om onze eigen informatie moeten vragen." De partijen hopen met het verzoek meer inzicht te krijgen in de denkwijze die achter de woonvisie zit. Het voelt voor de oppositie nu alsof ze een informatie-achterstand heeft op de raadsfracties die wel onderdeel uitmaken van het stadsbestuur.

'Oppositie buitenspel'
Ook hopen de partijen aan de hand van de conceptversie nog ideeën te kunnen opperen voor de definitieve visie. Als het definitieve plan er eenmaal ligt, mogen er moties tegen ingediend worden. Maar dat heeft volgens Toon van Dijk van de PVV dan geen zin meer. Hij is bang dat de coalitie van de gemeenteraad het plan dan erdoorheen duwt, omdat die partijen een meerderheid in de raad hebben. De oppositie zou dan voor zijn gevoel buitenspel gezet worden. "Dit is absoluut niet hoe democratie zou moeten werken."

Iedereen mag een Wob-verzoek doen. Wob staat voor Wet openbaarheid van bestuur. Met zo'n Wob-verzoek vraag je een overheidsinstantie om openheid te geven over een bepaalde zaak. Vaak gaat het om bepaalde documenten die dan openbaar gemaakt moeten worden. Na zo'n verzoek heeft de organisatie vier weken om te reageren. Als de instantie akkoord gaat met het verzoek, worden de documenten voor iedereen toegankelijk. Een Wob-verzoek kan ook in sommige gevallen afgewezen worden. Bijvoorbeeld wanneer het openbaar maken van de informatie de veiligheid van Nederland schaadt of het om vertrouwelijke gegevens gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel