Nestkast toverwoord in bestrijding eikenprocessierups

FLEVOLAND • Ma 17 februari 2020 | 7:03 • Maandag 17 februari 2020 | 7:03

Leerlingen van praktijkschool De Steiger in Lelystad maken meer dan honderd nestkastjes voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Die worden volgende week opgehangen om vogels zoals mezen te trekken. Dat zijn natuurlijke vijanden van de rups.

De eikenprocessierups komt voor in eikenbomen en zorgt voor toenemende overlast. De haartjes van de rupsen veroorzaken huiduitslag, jeuk, oogirritatie en zwellingen. Uit een telling is gebleken dat het aantal rupsen in Nederland vorig jaar is verdriedubbeld.

Preventieve maatregelen
De Flevolandse gemeenten treffen nu voorbereidingen om dit jaar de overlast te beperken. Er wordt vooral ingezet op preventieve maatregelen. Nestkasten spelen daarbij een belangrijke rol. Ze worden opgehangen op plekken waar veel overlast verwacht wordt.

Nestkasten
In Almere werden in januari al 28 nestkastjes opgehangen in de Pampushout. Bedrijven die de eikenprocessierups bestrijden hebben het al veel te druk in de bebouwde kom, "laat staan in het bos", stelt boswachter Rob Timmerman van het Flevo-landschap. "Daarom hebben wij deze kastjes opgehangen. De vogels die daarin nestelen kunnen ervoor zorgen dat de overlast de aankomende zomer beperkt blijft."

Op Urk worden onder meer 30 nestkasten opgehangen in bomen aan de Singel. In Noordoostpolder staan er 200 kasten klaar. In Emmeloord hangen ze straks bij de Sportlaan, Eikenlaan en Boslaan. Daarnaast worden er ook bloembollenmengsels geplant om insecten en vogels te trekken. Hoe groot het probleem is verschilt per gemeente. Maar overal neemt de overlast toe.

Nesten wegzuigen blijft ook onderdeel van de bestrijding. Prioriteit ligt dan bij plekken waar veel mensen komen zoals scholen. Of alle maatregelen het gewenste resultaat hebben moet natuurlijk nog blijken. De ontwikkeling van het probleem wordt in de gaten gehouden. Zeewolde en Dronten hebben nog niet besloten hoe ze de overlast dit jaar gaan aanpakken.

Overlast
De eikenprocessierups komt voor in eikenbomen en zorgt voor toenemende overlast in heel Nederland. De haartjes van de rupsen zorgen voor huiduitslag, jeuk, oogirritatie en zwellingen. Uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups is gebleken dat het aantal rupsen in Nederland vorig jaar is verdriedubbeld ten opzichte van 2018.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel