Hoogleraar: 100.000 huizen bouwen is haalbaar

FLEVOLAND • Wo 19 februari 2020 | 19:42 • Woensdag 19 februari 2020 | 19:42

Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft denkt dat het haalbaar is om 100.000 woningen in Flevoland te bouwen. Volgens hem is dat aantal ook hard nodig, omdat er vanwege het enorme woningtekort de komende 30 jaar in Nederland misschien wel tussen de 2 en 3 miljoen nieuwe huizen in Nederland nodig zijn. Flevoland is vanwege de ruimte en mogelijkheden volgens hem een prima plek. Dit omdat het vlak bij Amsterdam en Utrecht ligt en Almere Pampus gemakkelijk met Amsterdam verbonden kan worden.

Hij reageert daarmee op het plan van de VVD om in heel Flevoland snel 100.000 woningen te bouwen. Er wordt gedacht aan Almere Pampus, Oosterwold, Warande in Lelystad en het gebied rondom Dronten. Mochten er daadwerkelijk zoveel woningen in Flevoland bij komen, dan moet de bereikbaarheid van de provincie volgens de hoogleraar wel verbeteren. "Je hebt dan goed openbaar vervoer nodig, anders wordt het één grote file. Dus dat moet je gewoon goed regelen."

De miljardeninvestering die daarvoor nodig is, moet volgens Boelhouwer geen beletsel zijn. "We hebben dat jaren gedaan. Kijk naar de Noord-Zuidlijn en de Betuwelijn. Die zijn ook aangelegd. In dit soort dingen moet je eens in de zoveel tijd gewoon investeren. Dat is ook een goede investering. Je kunt daar heel veel mensen huisvesten. De exploitatie van zo'n lijn zal redelijk 'selfsupporting' zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel