Tong van Lucifer verwijderd voor restauratie

LELYSTAD • Vr 28 februari 2020 | 10:03 • Vrijdag 28 februari 2020 | 10:03

Kunstwerk De Tong van Lucifer is vrijdagochtend van de Knardijk verwijderd. Het beeld wordt gerestaureerd.

Door de harde wind eerder deze maand is het beeld scheef gewaaid en beschadigd. Vervolgens onderging het kunstwerk in opdracht van de provincie een inspectie. Toen bleek dat De Tong van Lucifer zo beschadigd was dat voor de zekerheid een deel van de Knardijk afgezet moest worden.

Het beeld is inmiddels door de Noord-Amsterdamse Machinefabriek verwijderd van de sokkel. Op korte termijn wordt de schade aan het kunstwerk in kaart gebracht en gerestaureerd. Het is nog onbekend wanneer het kunstwerk terugkeert. De Knardijk is weer opengesteld voor fietsverkeer.

SGP: voorgoed van Knardijk af
De SGP maakte eerder deze week kenbaar dat het hun voorkeur heeft als het kunstwerk voorgoed van Knardijk af gaat. "Iedere keer als ik er langs rij doet het me pijn", zei fractievoorzitter Simonse daarover. Hij ervaart het kunstwerk als godslastering.

Gijs van de Wint vindt dat overdreven. Hij is de zoon van de kunstenaar die de Tong van Lucifer maakte. Hij zegt dat de oorsprong van het kunstwerk uit de Griekse mythologie komt. Het kunstwerk zou een teken van vuur uit de hemel zijn en verwijzen naar de bliksem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel