Actiegroepen met megafoon door straten om vliegveld

FLEVOLAND • Vr 6 maart 2020 | 11:28 • Vrijdag 6 maart 2020 | 11:28

Achttien actiegroepen die tegen de komst van Lelystad Airport zijn, hebben vrijdag met een omroepwagen inwoners van Flevoland "wakker geschud". De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) willen inwoners informeren over de mogelijkheid om een schadeclaim in te dienen voor eventuele waardevermindering van hun huis als Lelystad Airport open gaat.

De actievoerders rijden de hele dag met een omroepbus de provincie door. Bij stations in Dronten, Biddinghuizen, Almere, Lelystad en Swifterbant worden posters en folders uitgedeeld.

Op 1 april eindigt de termijn voor het insturen van een zogenoemde 'stuitingsbrief' aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over Lelystad Airport. Met zo'n brief kan het recht op schadevergoeding voor bijvoorbeeld de waardevermindering van een woning zeker worden gesteld. Dat geeft geen zekerheid dat er uiteindelijk een schadevergoeding wordt uitbetaald, maar de indiener houdt wel de mogelijkheid om die aan te vragen.

SATL verwijt Flevolandse gemeenten dat er niks aan voorlichting over de sluiting van de termijn wordt gedaan. In Hattem en Heerde zijn de stadsbesturen daar bijvoorbeeld wel mee aan de slag gegaan. "In de andere provincies worden mensen goed geïnformeerd door de lokale politiek. Er zijn voorlichtingsavonden, nieuwsbrieven en mensen worden geïnformeerd via de huis-aan-huisbladen. Sommigen gemeenten helpen hun inwoners met het sturen van de brieven. Maar niet in Flevoland. Daarom doen wij dit", aldus de actiegroep.

Tijd voor nieuwe schadeclaims
In januari wees Leefbaar Zeewolde inwoners wel op het aflopen van de bezwaartermijn op 1 april. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur zei toen dat er een nieuwe termijn van vijf jaar gaat gelden, zodra het aangepaste luchthavenbesluit wordt vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel