Ondernemer doneert 1.750 mondkapjes aan zorg

ALMERE • Do 19 maart 2020 | 23:01 • Donderdag 19 maart 2020 | 23:01

Ondernemer Abdulrahim Kohsar uit Almere heeft zo'n 1.750 mondkapjes aan zorgverleners gegeven. Hij reed met een achterbak vol mondkapjes langs de GGD in Almere en de huisartsenpost in Lelystad om ze daar te doneren.

Kohsar kon via zijn groothandel mondkapjes bestellen in China. Maar toen hij ze eenmaal in huis had, vond hij het ongepast om de artikelen te verkopen. "Mijn leveranciers in China geven regelmatig aan wat op dat moment veel gevraagde artikelen zijn. En dan stellen ze me de vraag of ik er ook wat van wil. Deze keer ging het dus om mondkapjes. En dus bestelde ik een doos." Maar nu Kohsar de mondkapjes binnen heeft, staat het hem tegen om er geld aan te verdienen. "Mensen staan in de rij om ze af te nemen", zegt Kohsar. "Maar dan komen ze terecht bij hamsteraars of bij mensen die ze voor nog meer geld willen doorverkopen en dat vind ik niet kunnen."

En daarom heeft hij de GGD en de huisartsenpost in het St Jansdal ziekenhuis gebeld. "Zij hebben die mondkapjes hartstikke hard nodig. En dan verdien ik er dit keer maar even geen geld mee", zeg Kohsar.

De mondkapjes zijn verdeeld over de GGD in Almere en de huisartsenpost in Lelystad. De diensten zijn er heel blij mee. "Het gebruik van maskers is voor ons van elementair belang", zegt Paul Groen van de GGD. "Het is veiligheid voor ons en veiligheid voor de patiënt". Groen schat in dat de donatie aan de GGD zeker goed is voor duizend patiënten met familieleden en zorgverleners. De kapjes komen onder meer terecht bij de ambulancedienst en de afdeling infectieziekten.

Albertien Clerx van de huisartsenpost in Lelystad vindt het een geweldig gebaar . "Zonder deze mondkapjes kunnen onze huisartsen en assistenten hun werk niet doen. We merken de afgelopen dagen dat er een toenemend aantal mensen is die verdacht worden van een coronabesmetting en je kunt gewoon het risico niet lopen. Want de huisarts, die moet er gewoon altijd zijn voor ons.''

De huisartsenpost schat ongeveer 60 mondkapjes per week nodig te hebben. "Dan moeten we er wel heel zuinig mee doen", zegt Clerx. Ze heeft net een doos met ongeveer 200 mondkapjes gekregen, dus die voorraad geeft even lucht. "Ik hoop dat andere ondernemers of particulieren die in bezit zijn van mondkapjes dit geweldige initiatief gaan volgen', zegt Albertien Clerx.

Abdulrahim Kohsar is blij dat hij de mondkapjes heeft weggegeven. "Soms doet de maatschappij iets voor mij. Nu kon ik iets terug doen. En het voelt ook heel goed om dit te doen, dat is ook wat waard."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel