Anderhalf jaar cel voor seks met minderjarige leerlinge

ALMERE • Vr 20 maart 2020 | 14:08 • Vrijdag 20 maart 2020 | 14:08

Een 49-jarige voormalig docent uit Almere is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden cel. De man heeft bekend dat hij seks had met een 15-jarige leerlinge van zijn school in Almere.

Naast de celstraf heeft hij zes maanden voorwaardelijk gekregen, en een proeftijd van drie jaar. Ook mag de man geen les meer geven aan minderjarigen, moet hij zich laten behandelen en mag hij geen contact meer hebben met het slachtoffer. Het OM had een celstraf van een half jaar langer geëist.

Kwetsbaar slachtoffer
De man gaf op een middelbare school in Almere les aan het slachtoffer. Omdat zij in een moeilijke thuissituatie zat was zij erg kwetsbaar. Op dat moment zocht zij steun bij de man. Hoewel de schoolleiding hem waarschuwde dat hij 'te close' werd met het slachtoffer, bleef hij contact houden. Volgens de man was er sprake van een wederzijdse liefdesrelatie. In die relatie is meerdere keren sprake geweest van vergaand seksueel contact, waaronder geslachtsgemeenschap. Dit eindigde pas toen de moeder van het slachtoffer ingreep.

Tussen de man en het slachtoffer bestond een ongelijke positie. Hij als leraar en zij als kwetsbare en minderjarige scholier. Hij wist van haar persoonlijke problemen en haar emotionele kwetsbaarheid. Hij had er volgens de rechtbank dus rekening mee moeten houden dat het meisje net als iedere vijftienjarige, kwetsbaar was op het gebied van seksualiteit. Hij heeft met zijn acties een ernstige inbreuk gemaakt op haar integriteit. Ook hinderde hij haar normale en gezonde seksuele ontwikkeling. De rechtbank rekent dit de man aan.

Behandeling noodzakelijk
De rechtbank oordeelde dat de acties van de man een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen. Maar de rechters vinden het ook belangrijk dat hij zich laat behandelen. De reclassering houdt dit in de gaten. Houdt de man zich niet aan de bijzondere voorwaarden zoals het contactverbod, kan de voorwaardelijke straf alsnog opgelegd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel