Vervelende leerlingen kunnen ook uit de digitale les gezet worden

ALMERE • Ma 30 maart 2020 | 7:30 • Maandag 30 maart 2020 | 7:30

Veel middelbare scholen zijn door de uitbraak van het coronavirus overgestapt op online lesgeven. Ook Jet van der Steijle van daltonschool Helen Parkhurst in Almere is een digitale leraar geworden. Ze zit dagelijks achter de computer om haar leerlingen via de webcam geschiedenisles te geven. “Het is eigenlijk heel vreemd. Ik zit tegen mijn scherm te praten en kan de klas verder niet zien”, vertelt Van der Steijle.

De leerlingen kunnen Van der Steijle wel zien, maar de docent kiest er bewust voor om de leerlingen niet te zien. “Het zou wel kunnen maar we willen dat de leerlingen de camera en microfoon uitzetten. Anders wordt het rommelig. Ik geef les aan zo’n 150 pubers tegelijk en kan gelukkig wel zien hoeveel er in mijn digitale les zitten”, vertelt Van der Steijle.

De docent probeert extra duidelijk te zijn in de lessen. Daar horen ook duidelijke regels bij. Je kan vragen stellen via de chat maar geklets over andere onderwerpen mag niet. Ook het ‘per ongeluk’ aanzetten van je camera is niet de bedoeling. “Ik heb gisteren al een leerling uit de digitale les gezet. Dat was eigenlijk best mooi om te doen. Uiteraard volgt dan na afloop een gesprek en eventueel een verplichte digitale les na schooltijd.”

Het is voor leerlingen wel wennen, merkt Van der Steijle. Ook voor veel docenten is het een flinke omschakeling. “Ik ben voor het eerste jaar docent dus ik heb nog niet veel gewoontes. Voor mij is het dus nog relatief makkelijk op een andere manier les te geven maar ik kan mij voorstellen dat het voor collega’s die al 25 jaar in het vak zitten behoorlijk lastig kan zijn om op deze manier les te geven.”

De docente beseft zich dat ze ondanks alle moeilijkheden door corona in een bijzondere tijd zit. “We schrijven echt geschiedenis nu. Ik hoop dat mijn leerlingen dat ook beseffen en het niet alleen gedoe en vervelend is.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel