Opening Lelystad Airport uitgesteld tot november 2021

LELYSTAD • Di 31 maart 2020 | 12:27 • Dinsdag 31 maart 2020 | 12:27

De opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten wordt uitgesteld tot op z'n vroegst november 2021. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen vandaag bekendgemaakt. Tot nu toe werd vastgehouden aan opening in november van dit jaar.

Hoewel die datum al hoogst onzeker was zorgt de coronacrisis nu definitief voor uitstel. Daardoor is het volgens de minister niet nodig dat Lelystad Airport, dat vluchten van Schiphol moet gaan overnemen, snel in gebruik wordt genomen.

Lelystad op dit moment niet nodig
"Wereldwijd zijn maatregelen getroffen die ertoe hebben geleid dat het aantal vliegtuigbewegingen vergaand is gereduceerd. De Aalsmeerbaan op Schiphol wordt tijdelijk als parkeerplaats gebruikt. Lelystad Airport dient als overloopluchthaven van Schiphol. Maar gezien het voorgaande zal van overloop vanaf Schiphol dit jaar geen sprake zijn", zo schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister zal bij luchtvaartmaatschappijen op Schiphol de aandacht in de eerste plaats uitgaan naar de vraag hoe zij zich straks kunnen herstellen. Pas daarna gaat gekeken worden naar het de plannen om vakantievluchten naar Lelystad te verplaatsen.

Uitstel maar geen afstel
Van Nieuwenhuizen is in haar boodschap aan de Tweede Kamer duidelijk: het gaat om uitstel, niet om afstel. Opening van Lelystad Airport is nog wel steeds het doel van het kabinet. "Ervaringen met eerdere grote crises, waaronder de kredietcrisis in 2008, laten zien dat de luchtvaart snel de negatieve impact van een crisis ondervindt, maar vaak ook dat redelijk snel herstel weer mogelijk is. Het kabinet stelt alles in het werk om de economische neergang zoveel mogelijk te beperken en optimale randvoorwaarden te creëren voor een spoedig economisch herstel na de coronacrisis."

Om een bijdrage te kunnen leveren aan dat economisch herstel zullen de voorbereidingen voor de opening van Lelystad Airport 'voortvarend worden voortgezet.'

Natuurvergunning
De extra tijd die er nu is zal ook gebruikt moeten worden voor het aanvragen van een natuurvergunning. Vandaag werd namelijk duidelijk dat die ten onrechte niet is aangevraagd. Ook is de uitstoot van stikstof eerder onderschat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel