Provincie: compensatie nodig voor uitstel luchthaven

FLEVOLAND • Di 31 maart 2020 | 20:43 • Dinsdag 31 maart 2020 | 20:43

De provincie wil in gesprek met het kabinet om te zien hoe Flevoland gecompenseerd kan worden voor het uitstellen van de opening van Lelystad Airport. Dat zegt gedeputeerde Jan de Reus. "Het moment is wel aangebroken nu", zo reageert hij op het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen dinsdagmiddag om de opening uit te stellen tot november volgend jaar.

De Reus spreekt over een behoorlijke economische schadepost. "We hebben veel investeringen gedaan. Niet alleen de provincie, maar ook de gemeente Lelystad en de luchthaven. Daarnaast zijn ook allerlei bedrijven hierheen gekomen in de verwachting dat dit jaar de luchthaven zou opengaan."

Verplaatsing RDW
Als eerste wil De Reus het hebben over de geplande verplaatsing van het RDW Testcentrum, vlak naast de nieuwe terminal van Lelystad Airport. De bedoeling is dat deze trainingsfaciliteit verhuist naar Marknesse. "Ze zouden worden uitgekocht door Schiphol, om plaats te maken voor de luchthaven. Dat gaat op dit moment niet door, maar de RDW kan niet wachten op uitstel in verband met investeringen die ze moeten doen. Dat betekent dat het ministerie met een oplossing moet komen. Dat kan niet anders."

De manier waarop dat nu alsnog geregeld moet worden, laat De Reus over aan de minister. "De RDW is ook een dienst van het ministerie van I&W. Dus de linkerhand van I&W moet de rechterhand maar gaan helpen. Dat gaan wij aan de minister vragen: regel dat voor ons."

Teleurstelling
De Reus zegt ontzettend teleurgesteld te zijn door het besluit van de minister om de opening wederom uit te stellen."Het is heel belangrijk voor onze provincie qua werkgelegenheid. Er zijn verwachtingen gewekt waar bedrijven op koersen. De gemeente Lelystad en provincie hebben geïnvesteerd. En dan nu weer een jaar uitstel."

De gedeputeerde zegt de overweging van de minister wel te snappen. Dit met het oog op de coronacrisis. "Dus in zoverre is alles relatief. Maar wij zijn wel ontzettend teleurgesteld, want het is voor Flevoland economisch ontzettend van belang."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel