Hectische tijden voor Dokter Jansencentrum

EMMELOORD • Di 31 maart 2020 | 23:52 • Dinsdag 31 maart 2020 | 23:52

Het zijn hectische tijden in het Dokter Jansencentrum, het voormalige ziekenhuis in Emmeloord. Hier kunnen coronapatiënten sinds donderdag terecht. Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Noordoostpolder is verantwoordelijk voor de tijdelijke zorglocatie.

Volgens bestuurder Albert Hilvers was het heropstarten van het Dokter Jansencentrum pittig. "Het zomaar starten van een kliniek is best hectisch. Alles moet bedacht en uitontwikkeld worden; dat is natuurlijk hard werken."

Het Dokter Jansencentrum was voorheen een locatie van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Na het faillissement in 2018 kocht de gemeente Noordoostpolder het pand. Je zou nu kunnen stellen dat Emmeloord weer een ziekenhuis heeft, maar volgens wethouder Marian Uitdewilligen gaat die vlieger niet op. "Wij zijn ontzettend blij dat we het Dokter Jansencentrum kunnen gebruiken om coronapatiënten op te vangen, maar het is geen ziekenhuis. We noemen het een zorghotel. Medische ziekenhuiszorg kan hier niet gegeven worden."

Opschalen
Vrijdag werden de eerste twee coronapatiënten in het Dokter Jansencentrum ondergebracht. Op dit moment zijn vier patiënten opgenomen in het zorghotel dat nu nog plaats biedt aan acht personen, maar er kan snel opgeschaald worden. “Er is nog een etage in dit gebouw met dertig plekken, die staan ook klaar. We kunnen snel opschalen op het moment dat de problemen beginnen toe te nemen.”, zegt Hilvers.

De coronapatiënten liggen op een gesloten afdeling. De gang naar de afdeling wordt ook wel de sluis genoemd en is een soort passage richting coronapatiënten. Hier kunnen verplegers zich omkleden. Voorbij de sluis gelden bepaalde kledingvoorschriften. "Je moet je voorstellen; handschoen, schorten, mutsen en brillen. Want als patiënten medische vragen hebben, moet je ze nabij kunnen helpen. Dan kan je geen anderhalve meter afstand houden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel