Vliegveld mist geldige natuurvergunning voor kleine luchtvaart

LELYSTAD • Vr 3 april 2020 | 15:59 • Vrijdag 3 april 2020 | 15:59

Lelystad Airport heeft voor de kleine luchtvaart geen geldige natuurvergunning. Dat erkent verantwoordelijk minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Maar zij is niet van plan direct vluchten te gaan verbieden. Lelystad Airport moet voor 1 oktober 2020 een nieuwe berekening maken over de impact van de kleine luchtvaart op de omgeving. Als die berekening klaar is, gaat minister Schouten de zaak opnieuw bekijken.

Natuurorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) had Schouten in september 2019 gevraagd handhavend op te treden tegen Lelystad Airport. De luchthaven zou voor de kleine luchtvaart niet beschikken over de vergunning die nodig is vanwege de stikstofbelasting op kwetsbare natuurgebieden in de omgeving.

Schouten geeft dus toe dat Lelystad Airport niet over de juiste papieren beschikt met betrekking tot de kleine luchtvaart. Daarom zal het vliegveld nu alsnog een natuurvergunning moeten aanvragen. De minister vindt het niet nodig om in de tussentijd vluchten te laten stilleggen. Dat zou disproportioneel zijn, meldt zij aan de Tweede Kamer.

En de uitbreiding van het vliegveld dan?
Voor de uitbreiding van Lelystad Airport zijn eerder deze week al stappen genomen om de benodigde natuurvergunning aan te vragen. Dat is gebeurd onder druk van actiegroepen en een commissie die de milieu effectrapportage (mer) voor de uitbreiding van het vliegveld tegen het licht hield. De commissie concludeerde dat er in de mer onjuiste stikstofcijfers zijn gebruikt. Daarop kondigde Lelystad Airport aan de aanvraag voor een vergunning inmiddels gestart te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel