'Kans op verplaatsing Tong van Lucifer neemt toe'

FLEVOLAND • Wo 22 april 2020 | 17:57 • Woensdag 22 april 2020 | 17:57

De SGP gaat tijdens de vergadering van Provinciale Staten donderdagavond voorstellen om het kunstwerk de Tong van Lucifer naar een andere locatie te verplaatsen, bijvoorbeeld in een museum. De SGP gebruikt daarbij het argument dat de kosten voor het onderhoud te hoog zijn als het buiten staat. Volgens de partij kunnen ook andere partijen zich daar in vinden.

Het beeld stond op de Knardijk langs de A6 maar is onlangs weggehaald voor reparatie. De SGP vindt het kunstwerk aanstootgevend omdat het de tong van de duivel zou symboliseren en daarmee godslasterlijk zou zijn. In 2006 was het kunstwerk ook van de dijk langs de snelweg gehaald voor reparatie en ook toen probeerde de partij terugplaatsing te voorkomen.

De SGP gebruikt nu dus een ander argument: de kosten die reparatie en onderhoud van het kunstwerk met zich meebrengen. Als het op een andere plek komt te staan waar minder weersinvloeden zijn op het beeld dan zou dat geld kunnen schelen. Helemaal als het kunstwerk binnen komt te staan, zoals in een museum. Andere partijen in Provinciale Staten zouden het een interessant voorstel vinden. Woensdagavond wordt er over gestemd.

Boos over opstelling SGP
De gemeenteraadsfractie van de PvdA in Noordoostpolder maakt zich boos over de opstelling van de provinciale SGP. Volgens de PvdA gaat de SGP volledig voorbij aan de vrijheid van meningsuiting, dat volgens fractievoorzitter Rien van der Velde een groter goed is dan godslastering. "Mogelijk een beeld uit de publieke ruimte halen om de betekenis, dit omdat het mensen niet zint, is niet juist", schrijft Van der Velde in een persbericht. Hij houdt een warm pleidooi om het beeld naar Emmeloord te halen, als Provinciale Staten besluiten het kunstwerk niet meer terug te laten keren op de dijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel