D66: brandweer en luchtverkeersleiding op Lelystad Airport afschalen

LELYSTAD • Do 23 april 2020 | 11:04 • Donderdag 23 april 2020 | 11:04

De brandweer en luchtverkeersleiding op Lelystad Airport moeten worden afgeschaald nu het vliegveld voorlopig niet opengaat voor vakantievluchten. Dat zegt regeringspartij D66. Door dat te doen kunnen er volgens de Tweede Kamerfractie van de partij kosten worden bespaard.

Het was bedoeling dat het vliegveld dit najaar zou opengaan, maar dat is inmiddels uitgesteld tot november 2021. Vooruitlopend op de opening is eind vorig jaar alvast luchtverkeersleiding ingevoerd. Hoewel die voornamelijk is bedoeld voor grote vakantievluchten, moeten ook kleine vliegtuigjes daar nu al gebruik van maken. Het idee was dat luchtverkeersleiders daardoor alvast ervaring op de luchthaven konden opdoen.

Nog geen wijzigingen
Nu minister Cora van Nieuwenhuizen de opening van Lelystad Airport heeft uitgesteld, wil D66 van haar weten wat de gevolgen zijn voor de luchtverkeersleiding. Een woordvoerder van het ministerie liet eerder deze week aan Omroep Flevoland weten dat op dit moment de opdracht aan LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland), die de luchtverkeersleiding uitvoert, nog hetzelfde is als voor het uitstel.

De invoering van luchtverkeersleiding zorgde in november 2019 voor onvrede bij de huidige gebruikers van het vliegveld. Piloten gaven aan dat er gevaarlijke situaties ontstonden door een overvloed aan radioverkeer. Na die klachten is een aantal maatregelen genomen om de situatie te verbeteren.

Brandweer
Vooruitlopend op de opening voor vakantievluchten heeft Lelystad Airport ook de luchthavenbrandweer fors uitgebreid. D66 denkt dat ook hierop bespaard kan worden door de brandweer tijdelijk te beperken tot wat op dit moment nodig is. Lelystad Airport zegt dat er op dit moment niet wordt afgeschaald. Tijdens de coronaperiode wordt een deel van de brandweerlieden ingezet op Rotterdam Airport. Daarna gaat de brandweer naar het niveau van voor de coronacrisis.

Op een laag pitje
De coronacrisis zorgt er op dit moment overigens voor dat er weinig gevlogen wordt op het vliegveld. Verschillende bedrijven zeggen dat zo'n negentig procent van de vluchten zijn vervallen. Dat komt onder meer doordat het onmogelijk is om met twee personen in een cockpit te zitten en 1,5 meter afstand te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel