Vernietigend rapport over verhoudingen in gemeentehuis Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Do 23 april 2020 | 12:00 • Donderdag 23 april 2020 | 12:00

Niet het college van burgemeester en wethouders, maar de ambtenaren in het gemeentehuis van Noordoostpolder hebben de leiding. En het hoogste orgaan van de gemeente, de gemeenteraad, is zwak en afwachtend. Dat staat in een vernietigend onderzoeksrapport van de gemeentelijke rekenkamercommissie dat donderdagochtend is gepresenteerd.

De commissie onderzocht de werkwijze 'passend organiseren' die de gemeente sinds 10 jaar hanteert. Deze methode houdt in dat er meer naar de behoefte van burgers, ondernemers en organisaties gekeken wordt, en minder naar regels en systemen. Deze aanpak wordt door de inwoners gewaardeerd, zo blijkt uit het rapport.

Onderlinge verhoudingen verslechterd
Bij de analyse is ook nadrukkelijk gekeken naar de onderlinge verhoudingen binnen het gemeentehuis. Daaruit komt het beeld naar voren dat de interne relaties binnen de gemeente sinds de invoering van 'passend organiseren' zijn verslechterd. Volgens de gemeentelijke rekenkamercommissie hebben de ambtenaren het voor het zeggen en is hun aanpak boven alle kritiek verheven. Het college van burgemeester en wethouders heeft dus niet de leiding, zo concluderen de onderzoekers, "maar stuurt mee". De gemeenteraad wordt niet of nauwelijks bij de werkwijze betrokken en ook de informatie vanuit het college aan de raad is ver onder de maat, zo valt te lezen.

Rol gemeenteraad verzwakt
Maar de gemeenteraad moet de hand ook in eigen boezem steken, zo blijkt uit het onderzoek. Want de raad investeert te weinig in de kwaliteit van het debat en in kwaliteit en vernieuwing van de eigen werkwijze. De rol van de gemeenteraad is verzwakt, zo luidt de beoordeling over het hoogste orgaan van de gemeente Noordoostpolder.

De onderzoeksresultaten zijn interessant, omdat de gemeentelijke organisatie onder een vergrootglas ligt sinds het plotselinge vertrek van burgemeester Harald Bouman in oktober. Als reden voor zijn opstappen noemde Bouman problemen in zijn directe werkomgeving. Dit leidde tot veel speculaties over slechte verhoudingen binnen het gemeentehuis.

Reactie college
Het college van burgemeester en wethouders zegt in reactie dat het zich op hoofdlijnen in de conclusies van de rekenkamercommissie kan vinden. Het college erkent dat het concept ‘passend organiseren’ binnen het gemeentehuis verschillend is opgevat. De achterstand in de betrokkenheid van de gemeenteraad wordt ook door B en W gezien. Het college wil daarover met de raadsleden in gesprek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel