RIVM-update: 3 nieuwe Flevolandse sterfgevallen

FLEVOLAND • Za 25 april 2020 | 14:45 • Zaterdag 25 april 2020 | 14:45

In de provincie Flevoland is nu bij 677 inwoners via een test besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er 25 meer dan vrijdag. In heel Nederland zijn nu 37.190 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

In Flevoland zijn op dit moment officieel 35 inwoners aan de gevolgen van COVID-19 overleden. In Lelystad zijn dat 10 inwoners, in Almere 7 en in Dronten 7, op Urk 4 en in Noordoostpolder 4 en Zeewolde 3. Ten opzichte van een dag geleden zijn er 3 nieuwe sterfgevallen bijgekomen.

Daarnaast is in onze provincie een nog onbekend aantal personen overleden waarbij het coronavirus zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak is. Maar omdat hierbij coronabesmetting niet officieel is vastgesteld, zijn deze sterfgevallen niet opgenomen in de dagelijkse RIVM-update.

Het aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is opgelopen tot 4.409. Dat zijn er 120 meer dan vrijdag.

Nu 237 ziekenhuisopnames in Flevoland
Volgens de nieuwste gegevens is voor 109 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 56, daarna Dronten met 27, Urk met 20, Noordoostpolder met 14 en Zeewolde met 11.

In totaal zijn tot nu toe 237 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Dat zijn er 7 meer dan een dag geleden.

Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen weken (*) hebben ontwikkeld:

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test. Inmiddels hebben meer dan 600 zorgmedewerkers van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

* Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met coronavirus. Tussen deze dagen maakte het RIVM die cijfers niet bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel