Mogelijk wolf actief: lammetje dood en schapen gewond

ZEEWOLDE • Za 25 april 2020 | 19:09 • Zaterdag 25 april 2020 | 19:09

Bij een boerderij in het buitengebied van Zeewolde is zaterdag een lammetje doodgebeten door waarschijnlijk een wolf. Zeker drie schapen hebben verwondingen opgelopen. Boer Henk Janknegt kreeg 'een rolberoerte' toen hij de dode en gewonde dieren aantrof in de wei.

Hij heeft de mogelijke wolvenactie gemeld aan BIJ12, die voor provincies onderzoekt of schade door in het wild levende dieren vergoed moet worden. Die heeft iemand gestuurd om te onderzoeken of er inderdaad een wolf actief is geweest. Het resultaat is nog niet bekend. De kudde is in paniek en de eigenaren zijn aangeslagen door de bloedige aanval en hebben daarom rust nodig, laat zoon Janknegt weten.

Het is voor zover bekend de tweede keer dat schapen in Flevoland (waarschijnlijk) worden aangevallen door een wolf. De eerste keer, in augustus 2018, was ook bij een boer in Zeewolde. Daar werden toen twee schapen doodgebeten.

De wolf is sinds 1982 een beschermde diersoort. In dat jaar werd de Conventie van Bern door alle Europese landen getekend. Wolven in Nederland meldt dat in maart 2015 voor het eerst een wolf door Nederland zwierf, in Drenthe en Groningen. Dat was de eerste keer dat er zeker een wolf werd gesignaleerd in Nederland in ongeveer 150 jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel