Familie boos op Hanzeborg over chaos na overlijden vader

LELYSTAD • Do 30 april 2020 | 17:02 • Donderdag 30 april 2020 | 17:02

Kinderen van de overleden Arend Vaandering uit Lelystad zijn boos op woonzorgcentrum de Hanzeborg. Ze vinden dat ze niet goed zijn behandeld rond het overlijden van hun vader, afgelopen zondagavond. Vooral het verplicht ontruimen van zijn kamer binnen twee dagen valt hen zwaar.

De vier dochters en zoon stonden donderdagmiddag voor de deur van de Hanzeborg, toen een busje van een kringloopbedrijf daar de gedemonteerde meubeltjes kwam ophalen. "Dat is heel pijnlijk om te zien. We mogen vanwege de coronamaatregelen het tehuis zelf niet in, maar de spullen worden gewoon op straat gezet. Alsof het een huisuitzetting betreft", zegt dochter Monique Burger-Vaandering. "Iedereen kon het zien. Kon dat nou niet anders en uit het zicht?", vult haar broer aan.

Fouten rond overlijden
Rond het overlijden van hun 80-jarige vader ging meer mis, stellen de kinderen. "Zondagmiddag kreeg ik bericht dat het niet goed met hem ging, maar het leek nog niet urgent. Pas 's avonds belden ze weer dat het beter was dat ik even kwam", vertelt Monique. "Pas toen ik er was, zeiden ze: "Uw vader is aan het sterven." Tien minuten later was hij dood. Mijn zussen en broer zijn er niet bij geweest, terwijl wij allemaal dichtbij in Lelystad wonen. Er werd gezegd dat er maar één familielid bij mocht zijn." Monique's oudste zus Jacqueline is daar heel erg verdrietig over.

Directeur Liselotte Klijn van de Hanzeborg erkent dat er zondag een fout is gemaakt. "Er is niet goed gecommuniceerd met de familie en de dienstdoende weekendarts. Dat had anders gemoeten. Ook hadden er meer kinderen bij mogen zijn bij de laatste momenten van hun vader. Niet tegelijk, maar wel twee om twee."

Kamer moest leeg na twee dagen
Na het overlijden ontstond de verwarring over het leeghalen van het appartement van hun vader, waar hij acht jaar heeft gewoond - eerst nog met zijn vrouw. In plaats van de gebruikelijke zeven dagen die hiervoor staan, moest de kamer nu na twee dagen leeg worden opgeleverd. "Dat heeft te maken met een corona-maatregel van het RIVM. Hierin is de termijn aangescherpt", zegt directeur Klijn.

Jacqueline Vos-Vaandering en haar zussen bestrijden dat: "We hebben het geprobeerd te vinden, maar zo'n RIVM-regel is er volgens ons niet. Het is een maatregel van de Hanzeborg zelf en ook nog eentje die niemand schijnt te kennen, want er is niet over gecommuniceerd."

De website van de koepelorganisatie Actiz van zorginstellingen meldt op 24 maart dat de regeling om een kamer binnen zeven dagen op te leveren, gedurende de coronacrisis is opgeschort. Over een verplichte oplevering binnen twee dagen wordt niet gesproken. Overigens is meneer Vaandering niet aan corona overleden.

Waarschuwing voor anderen
De nabestaanden willen bewoners en hun familie waarschuwen. "Zij moeten weten dat dus twee dagen na een overlijden hun hele hebben en houwen op straat wordt gezet. Wij zijn de avond na het overlijden van vader nog tot half vijf bezig geweest om de persoonlijke spullen mee te nemen. Hadden we dat niet gedaan, dan hadden de laatjes met familiefoto's hier waarschijnlijk woensdagmiddag gewoon voor de deur gestaan. Opgeruimd door studenten die wel binnen mogen komen, terwijl wij buiten voor de deur moeten blijven staan."

De emoties liepen donderdag even hoog op toen de familie en de directeur en manager in gesprek probeerden te gaan. "Ik heb ze uitgescholden. Achteraf is dat niet netjes, maar ik was en ben nog steeds heel boos", zegt Jacqueline. Zij kondigt aan een klacht tegen de Hanzeborg in te dienen. "Al draaien we daar de situatie niet meer mee terug." Wel zeggen de kinderen dat hun vader in het zorgcentrum altijd goed is verzorgd.

Directeur Liselotte Klijn laat weten op korte termijn contact met de familie op te nemen. Meneer Vaandering wordt zaterdag in Lelystad gecremeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel