Dodenherdenking was dit jaar digitaal

FLEVOLAND • Ma 4 mei 2020 | 17:25 • Maandag 4 mei 2020 | 17:25

Dodenherdenking zag er in de Flevolandse gemeenten anders uit dan voorgaande jaren. Vanwege de coronamaatregelen waren de herdenkingen zonder publiek. Het Comité 4 en 5 mei riep iedereen op om vanuit huis te herdenken en geen monumenten te bezoeken. Om die reden waren de herdenkingen via internet of televisie te volgen. Omroep Flevoland zond de herdenking in Dronten vanaf 19:30 uur rechtstreeks uit.

Dronten
In Dronten wordt traditiegetrouw een grote herdenking gehouden op het Meerpaalplein. Vanwege het coronavirus was het plein dit jaar nagenoeg leeg. Na het spelen van de Last Post werden de twee minuten stilte in acht genomen. Na het leggen van de kransen hield burgemeester Gebben een toespraak. De vijf andere Flevolandse burgemeesters hadden een korte videoboodschap opgenomen.

Almere
In Almere werden de oorlogsslachtoffers in een virtueel programma herdacht. Dit jaar kwamen de twee minuten stilte vanuit het Stadhuis, zonder aanwezigheid van publiek.

Het programma bestond uit de toespraak van burgemeester Franc Weerwind, twee gedichten van Almeerse scholieren, een boekpassage door wethouder Hilde van Garderen en muziek door Nick Teunissen en Melany Sharon. Verder werd het taptoesignaal gebracht en was er twee minuten stilte. Er werd afgesloten met het Wilhelmus.

Urk
Het college van burgemeester en wethouders legde een krans bij het Oorlogsmonument. Burgemeester Ineke Bakker hield tijdens de herdenking een toespraak. Vervolgens droegen Hermina Bakker en Lydia Kramer hun gedicht voor. Zij zijn de winnaars van de gedichtenwedstrijd op de middelbare scholen van Urk. De herdenking werd rechtstreeks uitgezonden op de website van de gemeente Urk.

Lelystad
Na de dodenherdenking praatten burgemeester Ina Adema en de voorzitter van het Lelystadse Comité 4 en 5 mei, na op Radio Lelystad. Rabbijn Moshe Stiefel sprak vervolgens een herdenkingsgebed uit op de lokale radiozender. Het betreft een Hebreeuws gebed voor de slachtoffers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Dit gebed wordt jaarlijks uitgesproken tijdens de herdenking in de voormalige Hollandse Schouwburg in Amsterdam.

Noordoostpolder
In Noordoostpolder waren de kranslegging, de toespraken en het voordragen van een gedicht bij het oorlogsmonument in de afgelopen dagen al opgenomen. De opnames zijn vanaf vanavond ook terug te zien op de website van de gemeente Noordoostpolder.

Zeewolde
Burgemeester Gerrit Jan Gorter legde vanmiddag kransen bij het Vliegermonument aan de Kastanjelaan en bij het monument 'Opdat wij niet vergeten' op de begraafplaats. Hij hield daar ook een toespraak. De kranslegging en de toespraak zijn al opgenomen. Dit werd uitgezonden bij de Lokale Omroep Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel