Hanzeborg: "Ontruimen kamer binnen twee dagen niet strikt"

LELYSTAD • Ma 4 mei 2020 | 16:51 • Maandag 4 mei 2020 | 16:51

De oproep van zorgcentrum de Hanzeborg in Lelystad om een appartement na een sterfgeval na twee dagen leeg op te leveren, is niet zo strikt. Er is altijd overleg met de familie over wat er mogelijk is. Dat zegt een woordvoerder van Woonzorg Flevoland naar aanleiding van commotie rond de snelle ontruiming vorige week.

De kinderen van de vorige weekeinde overleden Arend Vaandering uitten donderdag tegenover Omroep Flevoland hun woede dat zijn kamer in de Hanzeborg al na twee dagen leeg moest zijn. Gewoonlijk staat daar zeven dagen voor. Omdat Koningsdag er tussen zat, werd de kamer van hun vader woensdag en donderdag leeggehaald. De kinderen mochten dat niet zelf doen, omdat vanwege de coronamaatregelen geen bezoekers naar binnen mogen.

Omroep Flevoland heeft daarna ook van anderen begrepen dat de Hanzeborg een termijn van twee dagen voor ontruiming communiceert. Ook deze familie gaf aan hier grote moeite mee te hebben. Zij vindt het vooral moeilijk dat vreemden in de privé-spullen van hun ouder zitten.

Woonzorg: ontruiming altijd in overleg
De woordvoerder van Woonzorg Flevoland stelt dat ontruiming dus altijd in overleg met familie gebeurt. "Wij hangen niet vreselijk aan deze termijn."
De zorginstelling zegt zich met de twee-dagen-regel te baseren op een advies van koepelorganisatie Actiz. Die heeft op 24 maart aangekondigd dat de gebruikelijke termijn van zeven dagen vervalt zolang het coronavirus heerst. "De termijn van twee dagen geldt ook elders."

Actiz kent twee-dagen-regel niet
Een woordvoerder van Actiz laat desgevraagd weten dat de organisatie de twee-dagen-regel niet kent. Actiz spreekt alleen over het tijdelijk schrappen van de ontruimingsplicht van zeven dagen, maar heeft hieraan geen nieuwe termijn verbonden.

"Het is zoeken naar een passende oplossing, gegeven de omstandigheden. Zeker bij een overlijden over dreigend overlijden is het belangrijk aandacht te hebben voor de emotionele kant", aldus de woordvoerder.

Bij Actiz zijn geen andere voorbeelden bekend van instellingen waar problemen rond de veranderde regels zijn ontstaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel