Gehandicapte Mirthe (8) fulltime thuis in coronatijd: "Zware maar mooie tijd"

ALMERE • Wo 6 mei 2020 | 6:58 • Woensdag 6 mei 2020 | 6:58

"Het is een keuze hoe je in het leven staat. Deze periode van angst en onzekerheid brengt ook heel veel moois. Het brengt ons dichter bij elkaar", zegt Sarah Groen uit Almere. Sarah is de moeder van de 8-jarige Mirthe. Mirthe is meervoudig gehandicapt en is in de coronatijd fulltime thuis. De complexe verzorging komt volledig op haar ouders neer.

Mirthe is doof, blind, spastisch en krijgt sondevoeding. Ze heeft zwakke longen en haar ouders en artsen zijn bang dat als ze het coronavirus krijgt, ze het niet overleeft. "In januari lag Mirthe nog op de intensive care met een gewone verkoudheid", zegt moeder Sarah.

Bang om dochter te besmetten
Normaal gaat Mirthe vier dagen per week naar een dagbesteding en één weekend in de maand naar een logeerhuis. "Dat gaat nu vanwege alle maatregelen niet door, maar daarnaast is Mirthe chronisch snotterig. Zelfs als de dagbesteding weer opengaat kan ze er dus eigenlijk niet heen, want als je verkouden bent moet je sowieso thuisblijven", vertelt vader Matthijs. Matthijs werkt buiten de deur maar heeft weinig contact met anderen. Sarah is kleuterjuf en is aan het werk vanuit huis. "Als straks de scholen opengaan, blijf ik ook werken vanuit huis. Ik vind het risico te groot dat ik toch besmet wordt en het virus dan aan Mirthe doorgeef."

Sarah en Matthijs hebben begrip voor mensen die het moeilijk vinden dat de scholen dicht zijn en de kinderen dus de hele tijd thuis zijn. "Ieder wordt op zijn eigen manier moe, maar voor ons is het echt wel zwaar. En dat is wel een verschil", vertelt Matthijs. Sarah vult aan: "Ja, maar je kunt dingen niet vergelijken. Er zijn bijvoorbeeld ook gezinnen waarbij de thuissituatie niet prettig of veilig is."

Vloggen
Het gezin vlogt al jaren over haar leven. Het YouTube-kanaal 'De Groentjes' heeft ruim 5500 volgers. "We vinden het fijn om over ons gezin te vertellen, om op die manier het leven met een kind met een handicap uit de taboesfeer te halen. Ook in deze tijd vinden we het mooi om te laten zien wat corona voor ons betekent", zegt Matthijs.

"Wij ervaren deze tijd ook als heel bijzonder. We kijken naar dingen die wij wél hebben en die wél kunnen. Hoe het verder gaat de komende periode weten we niet, maar we maken het beste ervan", aldus de positieve Sarah.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel