Raad NOP bij elkaar voor kritisch rapport

NOORDOOSTPOLDER • Do 7 mei 2020 | 15:49 • Donderdag 7 mei 2020 | 15:49

De gemeenteraad van Noordoostpolder komt eind mei speciaal bij elkaar om het rapport van de rekenkamercommissie over de gemeentelijke organisatie te bespreken. De raadsleden vergaderen tegenwoordig alleen digitaal in verband met het coronavirus. Maar voor de behandeling van dit rapport wordt een uitzondering gemaakt.

Direct na de presentatie van de rekenkamercommissie pleitten verschillende fracties al voor een fysiek debat waarbij raadsleden elkaar in de ogen kunnen aankijken. Dat heeft te maken met gevoeligheid die er rondom het rapport bestaat, de scherpe conclusies die er in staan en de uiteenlopende reacties van oppositie- en coalitiepartijen.

Een vernietigend rapport
Het bewuste rapport verscheen eind april en toonde een vernietigend beeld van de gemeentelijke organisatie. Niet het college van B en W maar de ambtenaren hebben er de leiding, zo stond er te lezen. Bovendien informeren burgemeester en wethouders de gemeenteraad onvoldoende. Het hoogste orgaan, de gemeenteraad is zwak en afwachtend. Ook de onderlinge verhoudingen zijn volgens de onderzoekers de afgelopen jaren verslechterd. De werkwijze 'passend organiseren' wordt wel goed beoordeeld. Bij die methode staan behoeftes van burgers en bedrijven voorop, en wordt er minder vanuit regels en systemen gedacht.

De politieke discussie over het rapport vindt plaats in de raadszaal. Daarbij zijn maximaal twee raadsleden per partij aanwezig. De rest van de gemeenteraad volgt het debat vanuit andere kamers in het gemeentehuis zodat er niet te veel personen bij elkaar komen. Zij kunnen bij voorstellen of moties wel hun stem uitbrengen.

Mogelijk een lang en verhit debat
De gemeente houdt rekening met een langdurig en verhit debat en heeft daarom de rest van de punten die voor de 25e op de agenda stonden verplaatst naar 28 mei. Overigens wordt het rapport op maandag 11 mei nog wel in een digitale vergadering behandeld, maar dan gaat het alleen om het beantwoorden van technische en inhoudelijke vragen. Voor politieke discussie is dan geen ruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel