Afvalwater Lelystad en Tollebeek onderzocht op coronadeeltjes

FLEVOLAND • Di 12 mei 2020 | 21:50 • Dinsdag 12 mei 2020 | 21:50

Twee afvalwaterzuiveringsinstallaties in Flevoland worden door het RIVM gebruikt in een landelijk onderzoek naar het coronavirus. Dat zei dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland dinsdagmiddag in de radio-uitzending van Dit is Flevoland. Het gaat om de zuiveringsinstallaties in Lelystad en Tollebeek.

Volgens Klavers onderzoekt het RIVM of aan de hand van het afvalwater geconstateerd kan worden hoe en waar het virus zich ontwikkelt. Het virus komt via de ontlasting van besmette mensen in het afvalwater terecht. Bij de zuiveringsinstallaties worden daarom watermonsters afgenomen. Klavers benadrukt dat er in het gezuiverde water geen virusdeeltjes meer te vinden zijn.

Geen mondkapjes doorspoelen
Een bijverschijnsel van de coronacrisis is dat er mondkapjes door de wc worden gespoeld. Daardoor raakte bijvoorbeeld in Limburg het riool verstopt. Volgens Klavers zijn mondkapjes ook aangetroffen in de afvalwaterzuivering in Lelystad. Ze roept op dat vooral niet te doen, want de schade die dat aanricht, moet uiteindelijk weer door de samenleving betaald worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel