Terrassen Lelystad na juni mogelijk maatje groter

LELYSTAD • Di 12 mei 2020 | 22:39 • Dinsdag 12 mei 2020 | 22:39

Lelystadse horeca-ondernemers mogen na versoepeling van de coronamaatregelen hun terrassen waarschijnlijk iets groter maken, als dat in de praktijk mogelijk is. Het college van burgemeester en wethouders staat daar in principe positief tegenover. Dat zei burgemeester Ina Adema dinsdagavond tijdens een vragenuurtje over corona in een digitale raadsvergadering. Daarin werden door het college en GGD Flevoland vragen van enkele inwoners en raadsleden beantwoord.

Door de anderhalvemeter-maatregel passen er minder mensen op een terras dan in de oude situatie. Ondernemers kunnen hierdoor minder omzet draaien wanneer terrassen na 1 juni misschien weer open mogen. De PvdA, PVV en Leefbaar wilden weten of de gemeente ondernemers tegemoet wil komen door een groter terras toe te staan.
Adema zei dat het college hier 'in principe' positief tegenover staat. "Ik zeg 'in principe', omdat wel gekeken moet worden waar het wel en niet kan. Op een plein is dat natuurlijk een stuk eenvoudiger dan wanneer een horeca-gelegenheid aan een doorgaande weg zit. Maar de basishouding van het college is dat we met elkaar moeten proberen om die ruimte te zoeken, omdat wij ons ook realiseren dat ondernemers ongelofelijk zijn getroffen."

Maatregelen in stadshart nog onderwerp van gesprek
De burgemeester zei ook dat er met onder meer winkeliers op dit moment wordt gesproken over wat er in winkelcentra aan maatregelen nodig is om veilig te kunnen winkelen. Er is een risico-analyse gemaakt en die wordt nu op de Lelystadse situatie toegepast. Of dat leidt tot looproutes met eenrichtingsverkeer moet nog worden bepaald.

Een aantal politieke partijen wilde weten welke aandacht de gemeente heeft voor kwetsbare groepen en jongeren. Adema zei dat er nadrukkelijk aandacht is voor deze groepen. Gelukkig functioneren volgens haar de inloophuizen en Voedselbank normaal en komen zij in contact met kwetsbare Lelystedelingen. Specifiek voor jongeren is er extra aandacht voor hen die in deze coronacrisis bij hun school of werkgever uit beeld verdwijnen.
Mochten mensen juist nu problemen hebben, dan moeten zij hulp zoeken.

Bij aanhoudende hooikoorts: bel huisarts
Medisch directeur Herman Fortuin van de GGD Flevoland adviseerde mensen met hooikoorts om bij twijfel over hun gesnotter en gehoest toch maar even thuis te blijven. Hij erkende dat de symptomen van hooikoorts en corona op het eerste gezicht veel op elkaar lijken. Daarom is voorzichtigheid geboden. "Bij aanhoudende klachten is het raadzaam de huisarts te bellen." Een anti-hooikoortspilletje kan vaak uitkomst bieden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel