Zonnepark in Horsterwold blijft raad verdelen

ZEEWOLDE • Do 14 mei 2020 | 23:05 • Donderdag 14 mei 2020 | 23:05

De gemeenteraad van Zeewolde blijft verdeeld over het plan om een zonnepark te bouwen in het Horsterwold. Tijdens een commissievergadering bleek donderdagavond dat er bijna evenveel partijen voor als tegen het park van 7,5 hectare zijn. De sleutel ligt bij PvdA/GroenLinks, die nog geen standpunt heeft bepaald.

De raad stemde afgelopen november al met tien stemmen voor en negen tegen het initiatief van Sunvest. Het bedrijf wil het park op een stuk in het Horsterwold bouwen, aan de Groenewoudseweg. Ruim 1.500 Zeewoldenaren maakten destijds bezwaar tegen de aantasting van het bosgebied.
De ontwerp-omgevingsvergunning heeft ter inzage gelegen. Nu moet de raad definitief een verklaring van geen bedenking afgeven.

Leefbaar: waarom juist hier?
Leefbaar Zeewolde, CDA, Zeewolde Liberaal en Burger Belang zijn tegen het park in het bos. Ben Sonneveld van Leefbaar vroeg zich af waarom dit park, van twaalf voetbalvelden groot, nu juist daar moet komen. Er zijn volgens hem vele andere plekken, die eerder voor zonneparken zijn aangewezen. CDA vindt een zonnepark in de 'Poort van Zeewolde' een aantasting en ziet ook veel andere mogelijkheden.

Zeewolde Liberaal wil geen zonnepanelen in de natuur en al helemaal niet in het Horsterwold. Ook hecht de partij aan maatschappelijk draagvlak boven financieel gewin van de ondernemer. In korte tijd hebben zich weer vijfhonderd Zeewoldenaren tegen het voorstel gekeerd.
Burger Belang noemt de locatie in strijd met de structuurvisie van het Horsterwold.

D66: locatie is braakliggende grond
VVD, ChristenUnie en D66 zijn juist voor het park in het bos. Volgens D66 komt het park op een grotendeels braakliggend stuk grond zonder natuurwaarde. De VVD kent vele andere plekken voor rust, ruimte en groen. Daarom mag het Horsterwold best een stukje kleiner, aldus de partij. De ChristenUnie vindt het plan wel binnen de structuurvisie passen.

Daarmee zijn er negen stemmen tegen en acht voor. De PvdA/GroenLinks gaf aan een besluit 'lastig' te vinden. Natuur weegt zwaar, maar de partij wil ook geen zonnepark op vruchtbare landbouwgrond. De PvdA vroeg zich af waar het park dan zou moeten komen en gaat ervan uit dat Sunvest en Staatsbosbeheer het park op een goede manier zullen exploiteren.
De fractie komt in de raadsvergadering van 28 mei met een stemverklaring. Dan moet de raad een definitief besluit nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel