Bedrijfsleven betaalt mee aan verbreding sluis Kornwerderzand

FLEVOLAND • Do 14 mei 2020 | 23:14 • Donderdag 14 mei 2020 | 23:14

De plannen voor de verbreding van de sluis in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand krijgen steeds meer vorm. Er is afgesproken dat ook het bedrijfsleven 26,5 miljoen euro bijdraagt. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten.

Daardoor kan het vervangen van de bruggen van start gaan. De bruggen in de A7 op de Afsluitdijk zijn als eerste aan de beurt. Die moeten in 2025 vervangen zijn door vier nieuwe basculebruggen. Daarnaast wordt de sluis verbreed van 14 naar 25 meter. Tegelijkertijd worden de vaargeulen in het IJsselmeer uitgediept. Het hele project zou in 2028 klaar moeten zijn.

Verbreding goed voor Urk
De verbreding van de sluis is een lang gekoesterde wens van gemeenten en provincies rond het IJsselmeer, omdat dit extra werk voor maritieme bedrijven op kan leveren. Onder meer Urk kan erg van de verbreding profiteren. In deze gemeente zijn veel scheepsonderhoudsbedrijven. Dankzij een verbreding kunnen ook grotere Urker Noordzeekotters straks weer zonder problemen naar de eigen thuishaven varen.

Nog wel haken en ogen
Aan de bijdrage van het bedrijfsleven zitten nog wel wat haken en ogen. De provincie Friesland schiet dit geld namelijk voor. Scheepswerven die rond het IJsselmeer superjachten bouwen, moeten in de toekomst een bepaald percentage van de projectwaarde afdragen aan een investeringsfonds. Via dat fonds wordt de provincie Friesland in tien tot vijftien jaar terugbetaald.

Verder komt er een regeling om extra havengeld te innen. Die gaat gelden voor coasters en grote vissersschepen die dankzij de verbreding van de sluis het IJsselmeer weer op kunnen varen. Ook dat geld gaat naar het investeringsfonds. Volgens de Friese gedeputeerde van verkeer, Avine Fokkens, gaat het controleren van de juridische haalbaarheid van deze constructie nog enkele maanden duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel