Raad in debat over kritisch rapport rekenkamercommissie

NOORDOOSTPOLDER • Ma 25 mei 2020 | 7:01 • Maandag 25 mei 2020 | 7:01

Politiek Noordoostpolder maakt zich op voor een belangrijke avond: de fracties bespreken het kritische rapport van de gemeentelijke rekenkamercommissie. Daaruit blijkt dat er veel mis is met de onderlinge verhoudingen binnen het gemeentehuis.

Volgens de commissie hebben de ambtenaren het vooral voor het zeggen en is hun aanpak boven alle kritiek verheven. Het college van burgemeester en wethouders heeft dus niet de leiding, zo concluderen de onderzoekers, "maar stuurt mee". En het hoogste orgaan van de gemeente, de gemeenteraad, is zwak en afwachtend, terwijl die juist kaders moet stellen het het college hoort te controleren.

Uiteenlopende reacties op rapport
Het rapport, dat eind april werd gepresenteerd, is heel verschillend ontvangen. Met name collegepartijen CDA en Politieke Unie zijn kritisch. De fracties vragen zich zelfs af af of de conclusies van de onderzoekers wel kloppen. Daarmee staan ze tegenover vier oppositiepartijen, die het rapport juist omarmen en zo snel mogelijk de verhoudingen binnen het gemeentehuis willen veranderen zodat de gemeenteraad het weer voor het zeggen krijgt.

Maandagavond gaan de partijen met elkaar in debat hierover. Cruciaal daarbij is of het onderzoek van de rekenkamercommissie wordt aangegrepen om de situatie te veranderen, of dat het juist leidt tot meer onderlinge verdeeldheid en spanning in het gemeentehuis. In het laatste geval zal de positie van de gemeenteraad waarschijnlijk alleen maar verder verzwakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel