Corona in cijfers; weinig criminaliteit, veel afvaldumpingen en grote jeugdwerkloosheid

ALMERE • Ma 1 juni 2020 | 19:46 • Maandag 1 juni 2020 | 19:46

De laagste criminaliteitscijfers in tien jaar tijd, drie keer zoveel afvaldumpingen ten opzichte van een jaar geleden en de jeugdwerkloosheid die met bijna 80 procent in een maand tijd steeg. Dat zijn cijfers uit de Monitor Coronacrisis, gemaakt door de gemeente Almere.

De gemeente wil met de monitor de korte- en langetermijngevolgen van de coronacrisis in beeld brengen. Een aantal opvallende cijfers op een rij:

Grote stijging werkloosheid jongeren
De werkloosheid onder jongeren steeg tussen maart en april met bijna 80 procent. Zo'n 762 jongeren zaten in die maand werkloos thuis ten opzichte van 430 in maart. Het totaal aantal werkloosheidsuitkeringen is met een vijfde toegenomen tot 4745 totaal. Zo'n duizend meer dan begin dit jaar.

Criminaliteit
'De totale criminaliteit is sinds 2010 nog nooit zo laag geweest als in april 2020', schrijft de gemeente Almere. Sinds maart duiken de cijfers naar beneden. In april werden er tussen de 1000 en 1500 misdaden geregistreerd, terwijl dat begin dit jaar bijna 2000 waren.

Wel meer overlast
De criminaliteit daalde, maar de overlast steeg. Het aantal meldingen van jeugdoverlast was juist het hoogste sinds het begin van de metingen in 2010. Er werd 197 keer gebeld naar de gemeente. Dat ging bijvoorbeeld over dingen zoals herrie maken, mensen lastig vallen of afval laten slingeren. 'Het gaat om ongefilterde meldingen, waarbij de ernst van het vergrijp niet is vastgesteld', aldus de gemeente. Een deel van de meldingen ging ook over groepen jongeren die in de openbare ruimte zich niet aan de 1,5 meter afstand hielden.

Afvaldumpingen
Het aantal afvaldumpingen houdt de gemoederen in Almere al weken bezig. Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben veel Almeerders last van opruimwoede. Er staan flinke files bij vuilstortplaatsen. En de gemeente Almere moest extra ambtenaren inzetten om de grote hoeveelheid afval op straat weg te halen. Uit de cijfers van de monitor blijkt dat tussen 3 en 10 mei de meeste dumpingen werden geregistreerd. Het waren er ruim 700. Dat was drie keer zo veel dan een jaar eerder. De gemeente ziet dat de afgelopen twee weken het aantal meldingen weer aan het dalen is. Twee weken geleden was het aantal dumpingen gezakt tot onder de 400 per week, dat is nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Toen schommelde het cijfer rondom de 200 dumpingen per week.

Leerlingen niet naar school
Ruim 600 basisschoolleerlingen in Almere zijn tussen 18 en 22 mei door hun ouders thuisgehouden van school omdat ze bang zijn dat hun kind besmet raakt met het coronavirus. Dat waren er meer dan de week ervoor. Toen ging het om 450 leerlingen. Ook geeft een aantal scholen aan dat ze niet al hun leerlingen kan bereiken voor onderwijs. In de week van 18 mei ging het in totaal om 50 leerlingen in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs en het Middelbaar Beroeps Onderwijs.

Boetes
Sinds 27 maart handhaven lokale overheden op overtredingen van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus. In totaal zijn er sindsdien 86 boetes uitgedeeld aan mensen die de regels overtreden, bijvoorbeeld door in een groep samen te komen. De meeste boetes werden uitgedeeld tussen 6 en 12 april; dat waren er 27. De gemeente zegt alleen boetes te hebben uitgedeeld als de waarschuwingen van handhavers genegeerd werden. 'In weken met feest- en vrije dagen moeten handhavers vaker waarschuwingen geven dan in 'normale' weken', aldus de gemeente Almere

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel