Zeewolde krijgt groot datacenter op Trekkersveld

ZEEWOLDE • Vr 5 juni 2020 | 15:46 • Vrijdag 5 juni 2020 | 15:46

Er komt een groot datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. De gemeente heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt. Hiervoor wordt 166 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd, naast het bestaande Trekkersveld. Een datacenter is een computerknooppunt waar informatie wordt opgeslagen.

Het bedrijf dat het datacenter wil bouwen is Amerikaans, maar om welk bedrijf het gaat is nog niet bekend. Het bedrijf wil niet in de openbaarheid treden zolang de komst naar Zeewolde nog niet helemaal zeker is. Daarvoor moet de gemeente onder meer nog het bestemmingsplan in orde maken. Daarnaast bestaat de angst dat andere ondernemers misbruik van de informatie gaan maken. Volgens wethouder Egge Jan de Jonge is het bedrijf een betrouwbare partner en is er inmiddels een intentie-overeenkomst.

Het gaat in totaal om vijf grote hallen met servers. Daartussen moeten kantoren komen voor het personeel. De bouw van het datacenter neemt 5 tot 7 jaar in beslag. De werkzaamheden verschaffen werk voor zo'n 1.500 mensen.

Hoogwaardige werkgelegenheid
Als het datacenter klaar is, biedt het werkgelegenheid aan 500 mensen. En na dit eerste deel van het center houdt het Amerikaanse bedrijf er rekening mee dat er nog een deel bijkomt. Daarvoor is ook al grond naast het datacenter gereserveerd. Een deel van de warmte die de computers van het datacenter produceren, wordt gebruikt om huizen in Zeewolde, Harderwijk, Lelystad en Almere mee te verwarmen.

Wethouder Egge Jan de Jonge van Economische Zaken is enthousiast over de ontwikkeling, omdat het volgens hem hoogwaardige werkgelegenheid met zich meebrengt die goed aansluit bij het hogere opleidingsniveau in de regio. Naast het datacenter wordt er 35 hectare grond ontwikkeld voor andere bedrijvigheid. Dat is bedoeld voor lokale en regionale ondernemers die willen uitbreiden of zich willen vestigen in Zeewolde.

Het bedrijf heeft veel stroom nodig om de computers draaiende te houden. De gemeente heeft met Amerikaanse bedrijf afgesproken dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energie.

Overleg met de boeren
Voordat de uitbreiding van het bedrijventerrein gerealiseerd kan worden, moet er nog wel worden overlegd met de agrariërs in het gebied. Vier boerderijen moeten worden uitgekocht. Het Amerikaanse bedrijf is daarover met hen in overleg.

De gemeente hoopt halverwege 2021 te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden. Dit is de vierde uitbreiding van Trekkersveld, waarmee het bedrijvengebied tussen de Spiekweg en de Knardijk op een totale oppervlakte van 356 hectare komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel