Gemeente sluit jaar af met ruim 2,2 miljoen in de min

LELYSTAD • Wo 10 juni 2020 | 21:03 • Woensdag 10 juni 2020 | 21:03

De gemeente Lelystad heeft het jaar 2019 afgesloten met een negatief resultaat van ruim 2,2 miljoen euro. Dat betekent dat de gemeente meer heeft uitgegeven dan er begroot was voor dat jaar. Dat blijkt uit de jaarrekening 2019 die het college van burgemeester en wethouders woensdag aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Het negatieve resultaat komt volgens de gemeente doordat er in 2019 een aantal structurele tegenvallers waren bij onder meer WMO en Jeugdzorg. Ook waren er incidentele tegenvallers zoals vertraging van de inkomsten uit het Windplan Blauw.

De gemeente had een aantal meevallers uit onder meer bouwleges en de verkoop van grond, maar die waren niet genoeg om het tekort helemaal te compenseren. Het college moet nu gaan kijken hoe de 2,2 miljoen alsnog gecompenseerd kunnen worden, zodat het tekort niet blijft staan of verder oploopt.

De gemeenteraad gaf eerder al aan zich grote zorgen te maken over de financiële positie van de stad. De raadsleden vroegen daarom aan het college om met 'substantiële maatregelen' te komen over hoe en waar de stad de komende jaren kan bezuinigen of extra inkomsten kan verkrijgen. Diezelfde dag maakte het college bekend de komende vier jaar in ieder geval 9,3 miljoen euro te gaan bezuinigen op Jeugdzorg en WMO.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel