Coronamaatregelen: Lelystads koor repeteert noodgedwongen in boerenschuur

LELYSTAD • Ma 22 juni 2020 | 7:12 • Maandag 22 juni 2020 | 7:12

Kamerkoor Lelystad is boos. Terwijl veel bedrijven en clubs weer langzaam mogen beginnen na de 'intelligente lockdown', mogen koren eigenlijk nog niets.

Door de coronapandemie moesten alle koren stoppen. Het virus trof zangclubs extra hard. Vooral zingen en repeteren in kleine en slecht geluchte ruimtes leek bij te dragen aan een reeks besmettingen bij koren. Het RIVM klassificeert zingen als 'geforceerd stemgebruik', waarbij het virus extra wordt verspreid. Daardoor is 1,5 meter afstand bij deze activiteit niet genoeg. Dirigent Elisabeth Blom denkt dat het ook nog aan andere dingen ligt. "Eigenlijk is het veel meer de gezelligheid eromheen. Koorleden zijn sociaal en daar is het waarschijnlijk ook misgegaan."

Boerenschuur
Het kamerkoor heeft een paar maanden niet gerepeteerd, maar heeft het ondanks alle beperkingen toch weer opgepakt. Buiten, met voldoende afstand. "En we mogen in een enorme boerenschuur bij Dronten oefenen. Hier kunnen we voldoende afstand houden en is het plafond hoog genoeg. Als alle deuren openstaan, dan mag het", vertelt Blom. Maar ideaal is het allemaal niet. Als het regent kunnen ze elkaar niet meer horen. Eenduidige regelgeving ontbreekt: "Het lijkt wel alsof we vergeten zijn."

Enorme groep
Blom benadrukt dat koorleden niet zo snel protesteren en niet van zich laten horen. "Maar daar zit nu verandering in, we hopen dat we nu wel gehoord worden. "Er zijn in Nederland 1,7 miljoen mensen die zingen bij een koor. Dat is ongelofelijk veel. Ter illustratie: Er zijn 1,4 miljoen mensen die op voetbal zitten. Er zijn dus ook heel veel professionele dirigenten en bijvoorbeeld pianisten afhankelijk van inkomen vanuit de koren. Dat valt allemaal weg", aldus Blom.

Blom en haar koorleden willen vooral duidelijkheid en werkbare regelgeving, zodat er weer met gepaste maatregelen gerepeteerd kan worden.

De rijksoverheid adviseert nog steeds om niet samen te zingen.
"Het OMT geeft aan dat er op dit moment onvoldoende inzicht is over het risico op verspreiding van het virus door geforceerd stemgebruik (zoals zang). Verder onderzoek moet afgewacht worden voordat een herbeoordeling over het hervatten van gezamenlijke zangactiviteiten kan plaatsvinden. Daarom wordt nu geadviseerd om niet samen te zingen. Voor professionele zangers die samen optreden wordt gekeken of op basis van hun protocol verruiming mogelijk is in afwachting van nader onderzoek."
Voor professionele zangers verwijst het OMT, in afwachting van een Nederlands onderzoek, naar een Duits onderzoek 'waarbij gesproken wordt van 8 meter tussen zanger en begeleiding'. De korenbranche zelf sprak op 1 juni in een (niet goedgekeurd) protocol van drie meter onderlinge afstand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel