OM: overtuigend bewijs tegen Almeerse verdachte in zaak Wiersum

ALMERE • Wo 24 juni 2020 | 11:49 • Woensdag 24 juni 2020 | 11:49

Het Openbaar Ministerie zegt overtuigend bewijs te hebben dat de 36-jarige Almeerder Giërmo B. betrokken is geweest bij de voorbereidingen op en bij de moord op advocaat Derk Wiersum, in september vorig jaar. Het OM heeft woensdag tijdens een pro-forma rechtszaak in de bunker in Amsterdam Osdorp nieuw bewijs gepresenteerd.

Wiersum werd op 18 september vlak voor zijn huis in Amsterdam Buitenveldert doodgeschoten. Hij was de advocaat van de kroongetuige tegen Ridouan Taghi, die verdacht wordt van diverse misdrijven en opdrachten voor moorden.

Het OM denkt op camerabeelden de 31-jarige Rotterdammer Moreno B. te zien als de schutter van Wiersum. Een mobiele telefoon die door hem zou zijn gebruikt, zou diverse keren contact met de advocaat hebben gehad. Zijn telefoon is ook gepeild in de straat in Buitenveldert.

Ook staat voor het OM vast dat Almeerder Giërmo B. tot vlak voor de moord veelvuldig contact heeft gehad met de telefoon die Moreno B. gebruikte. Giërmo B. had hiervoor een eigen telefoon, die tot vlak voor de moord is gebruikt en voor het laatst bij het Bijlmerplein is gepeild.
Beide telefoons zijn op 6 september opgewaardeerd met een voucher, die in een winkel vlakbij het huis van B. in Almere is gekocht. Op de telefoon zijn ook chats met familieleden van Giërmo gevonden.

DNA van Almeerder in auto gevonden
Eerder stelde het OM al vast dat Giërmo B. de Opel Combo heeft gereden, die op de bewuste dag in de buurt van het huis van Wiersum is gezien. De auto is na de moord als vluchtauto gebruikt en later gevonden in Almere, vlak bij zijn huis.
In de auto is het DNA van de Almeerder gevonden. Dat geldt ook voor een VW Transporter, die twee weken voor de moord door Giërmo B. is opgehaald in Utrecht, door hem is gebruikt en geregeld in Buitenveldert is gesignaleerd. In de Combo zaten ook bloedsporen van Wiersum.

Volgens het OM is de moord weken eerder al door het tweetal samen met een derde verdachte voorbereid en werden de auto’s en verdachten diverse keren in de straat van Wiersum gezien.
Op basis van de informatie in de telefoons van de twee verdachten denkt het OM dat Wiersum al op 9, 11 of 16 september vermoord had moeten worden, maar de moordenaar kwam er achter dat de advocaat toen in het buitenland was.

'Complottheorie'
De advocaat van Giërmo B. en de verdachte zelf ontkennen dat hij de mobiele telefoon heeft gebruikt, die het OM aan hem linkt. "Het is een complottheorie: dat nummer is niet van mij en nooit bij mij gevonden." Ook was de telefoon op het moment van de moord op Wiersum niet in de directe omgeving. "Mijn cliënt zit dicht aan tegen de mogelijk betrokkenen, maar maakt hem dat tot medepleger?", zei de advocaat.

Dat geldt ook voor de DNA-sporen in beide auto’s. Volgens de advocaat is de Opel Combo wel door Giërmo B. gebruikt, maar niet ten tijde van de moord. Er is DNA van meerdere mensen gevonden, onder wie zijn zoon.

'Ik wil naar mijn gezin'
De raadsman vroeg om opheffing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, die al acht maanden vastzit. Giërmo B. zei hierover: "Ik wil na acht maanden naar huis en mijn gezin." Maar de rechtbank heeft besloten dat de Almeerder vast blijft zitten.
Ook vindt de advocaat van Moreno B. dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de persoon, die door een getuige is aangewezen als de schutter en op beeld is vastgelegd. Dat zou een slanke jongeman zijn, een 'tiener'. Die beschrijving komt niet overeen met het signalement van Moreno B. en Giërmo B.

Advocaat wil andere rechtbank
De advocaat vroeg ook aan de rechtbank de zaak over te dragen aan een andere rechtbank. Volgens hem heeft de rechtbank Amsterdam te nauwe contacten gehad met Derk Wiersum en hebben rechters en het gerechtshof dat op de dag van de moord laten blijken in persoonlijke uitspraken. Maar dat verzoek van de advocaat is afgewezen. Wiersum werkte weliswaar veel in Amsterdam, maar ook elders in het land. Er is geen sprake geweest van een bijzonder positie van Amsterdam binnen de hoofdstedelijke rechtbank.

Ook wil de advocaat dat het OM eerder dossierstukken aan de verdediging beschikbaar stelt. Nu zijn er pas stukken van eind vorig jaar en begin dit jaar toegevoegd.

Eén rechtszaak voor alle verdachten
Op 21 september volgt er nog een pro-forma zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Hier wordt het einddossier besproken. De rechtbank wil dat hierbij alle verdachten in de zaak-Wiersum aanwezig zijn, dus ook Ridouan Taghi. In december staat nog een zitting gepland, maar onduidelijk is nog of de zaak dan al inhoudelijk kan worden behandeld. De verdediging heeft namelijk aangegeven met een aantal onderzoekswensen te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel