SP maakt zich zorgen over rubberkorrels op kunstgrasvelden

ALMERE • Do 25 juni 2020 | 8:42 • Donderdag 25 juni 2020 | 8:42

De SP in Almere maakt zich zorgen over bodemverontreiniging door rubberkorrels op kunstgrasvelden, net als de stichting 'Kom van dat gras af'. De partij vraagt aan het college van burgemeester en wethouders welke maatregelen er zijn genomen om verontreiniging tegen te gaan, of er nog meer moet gebeuren en of de gemeente daar geld voor heeft gereserveerd.

'Kom van dat gras af' liet woensdag weten dat ze aan tien gemeenten, waaronder Almere, handhavingsverzoeken heeft gestuurd. Ze wil dat de gemeenten optreden tegen beheerders van kunstgrasvelden waarvan de rubberkorrels terechtkomen in de natuur. In Almere gaat het om kunstgrasvelden bij twee voetbalverenigingen. Volgens de SP, die contact heeft met de stichting, zijn dat AS'80 en Buitenboys. De partij wil van het college weten of het probleem bij meer sportverenigingen speelt, omdat 'Kom van dat gras af' maar bij twee verenigingen heeft gecontroleerd.

Vorig jaar veroordeelde de rechter de beheerder van kunstgrasvelden in de gemeente Enschede tot een boete van 10.000 euro voor het niet voorkomen van de verspreiding van rubberkorrels. De SP in Almere zou graag zien dat het rubbergranulaat op de Almeerse velden vervangen wordt door milieuvriendelijke kurkkorrels.

Reacties voetbalclubs
AS'80 en Buitenboys laten weten dat de velden in beheer zijn van de gemeente Almere en dat zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. AS'80-voorzitter Maarten de Vries: "Wij zijn geen wetenschapper, maar hebben wel een onderbuikgevoel. Als we het zelf voor het zeggen hadden, hadden we waarschijnlijk een andere keuze gemaakt. Maar de gemeente gaat hierover en het is niet aan ons."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel