Kabinet koppelt steun KLM aan openen Lelystad Airport

LELYSTAD • Vr 26 juni 2020 | 9:23 • Vrijdag 26 juni 2020 | 9:23

KLM moet het aantal nachtvluchten op Schiphol de komende jaren verminderen, maar of dat kan is mede afhankelijk van de opening van Lelystad Airport. Dat blijkt uit de voorwaarden die het kabinet stelt aan het steunpakket aan de KLM.

De ministers Wopke Hoekstra en Cora van Nieuwenhuizen maakten vrijdagochtend bekend dat KLM 3,4 miljard euro steun krijgt om de coronacrisis te overleven. Hiervan is één miljard een door de staat gegarandeerde lening, de rest bestaat uit leningen bij banken.

KLM moet aan diverse voorwaarden voldoen om de steun te krijgen. Daarbij hoort het verminderen van het aantal nachtvluchten op Schiphol van 32.000 nu tot 25.000, al is niet duidelijk wanneer.

In een brief aan de Tweede Kamer staat dat "deze laatste stappen mede afhankelijk zijn van voorwaarden zoals de opening van Lelystad Airport." Een woordvoerder zegt dat als Lelystad open gaat en vluchten overneemt van Schiphol, er op Schiphol overdag weer capaciteit ontstaat om nachtvluchten in te passen. Verder moet KLM vluchten naar bestemmingen als Brussel en Düsseldorf vervangen door de trein.

Lelystad Airport nog "issue"
KLM-topman Pieter Elbers gaf tijdens een video-persconferentie aan dat Lelystad Airport nog wel "een issue" is. Hij kan dan ook niet zeggen of het terugbrengen van het aantal nachtvluchten naar 25.000 ook echt gaat lukken. KLM wil in geen geval dat zij en dochter Transavia wel maar concurrenten geen nachtvluchten inleveren.

Elbers heeft eerder meermaals gepleit voor opening van Lelystad Airport. Dat geeft zijn maatschappij op Schiphol ruimte, omdat Transavia vakantievluchten van Schiphol naar de polder zou verplaatsen. Dat was de situatie voor de coronacrisis. Luchtvaartmaatschappijen zelf verwachten dat het herstel van de sector zeker twee tot vier jaar gaat duren.

Ondanks de scherpe daling in het aantal vluchten als gevolg van de coronacrisis houdt het kabinet vast aan opening van Lelystad Airport in 2021.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel