Kwartiermaker wil nieuw museum bij het Weerwater

ALMERE • Ma 29 juni 2020 | 8:00 • Maandag 29 juni 2020 | 8:00

Het nieuwe Museum voor moderne kunst in Almere moet bij het Weerwater komen, als het aan de pas aangestelde kwartiermaker Denise de Boer ligt. Gedacht wordt aan de plek achter het Flevoziekenhuis, in het water.

Hoe het museum precies op het water geplaatst gaat worden, is nog onduidelijk. De Boer is aangenomen door de gemeente Almere om ervoor te zorgen dat er een museum met internationale allure komt. Het moet een top-10 museum worden, met 200.000 bezoekers per jaar vergelijkbaar met Museum de Fundatie in Zwolle en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Denise de Boer is 36 jaar, woont in Haarlem, studeerde bedrijfseconomie en kunstgeschiedenis en maakte daarna carrière in de kunstwereld. Ze was verantwoordelijk voor het werven van fondsen voor het Amsterdam Museum en werkte vijf jaar als adjunct directeur van het Frans Hals Museum. Nu gaat ze in Almere op zoek naar draagvlak en geld voor een museum met grootschalige multimediale kunst. Dan moet je volgens haar denken aan grote werken van meters hoog, waar je als bezoeker ingaat en onderdeel van uitmaakt. "Je wordt meegenomen aan de hand van licht, geluid, voelen en aanraken, om zo een beleving te creëren die heel uniek is", aldus De Boer.

Ambitieus plan
Het plan is ambitieus, maar volgens De Boer zeker haalbaar. Almere is al tientallen jaren bezig om een kunstmuseum te krijgen. Eind jaren negentig probeerde toenmalig wethouder Arie Willem Bijl een museum met niet-westerse kunst naar de stad te halen. En enkele jaren geleden was het wethouder Frits Huis die de museumwens probeerde te vervullen met de Magazijnmeesters. In dat museum zouden dan werken worden tentoongesteld die gerenommeerde musea in het depot hadden staan. Ook had Almere al eerder een museum voor moderne kunst, De Paviljoens, maar dat redde het niet. Het werd in 2013 gesloten. De kwartiermaker denkt dat 'haar' nieuwe museum wel zal slagen.

Dependance tijdens Floriade
Het idee dat Almeerders niet van cultuur zouden houden, klopt volgens haar niet. Ruim 90 procent heeft interesse in cultuur, maar je moet volgens De Boer aansluiten bij de behoefte van de mensen. Dit moet een toegankelijk museum voor de Almeerders worden, maar er moet ook publiek van buiten de stad komen. Daarom moet het goed bereikbaar zijn. Een plek bij de Esplanade heeft daarom de voorkeur. Om te kijken wat werkt en om enthousiasme te creëren voor het idee, wordt er tijdens de Floriade in 2022 in Almere een dependance geopend. De dependance moet enkele jaren blijven staan. Daarna volgt pas het grote museum.

Positief advies Raad van Cultuur
Op dit moment heeft de cultuursector het zwaar door de coronacrisis. Toch adviseerde de Raad van Cultuur deze maand minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur om het toekomstige Kunstmuseum jaarlijks 250.000 euro subsidie te verstrekken. Meestal wordt zo'n advies overgenomen. De Boer is er ook mede door dit signaal van overtuigd dat er plek is voor dit museum in het Nederlandse kunstlandschap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel