Plannenmaker kunstmuseum M. vertrekt: "Het avontuur is iets eerder gestopt"

ALMERE • Ma 4 september 2023 | 17:52 • Maandag 4 september 2023 | 17:52

De plannenmaker van kunstmuseum M. in Almere, Denise de Boer, vertrekt bij het museum. Zij was door de gemeente aangesteld als zogenoemde 'kwartiermaker'. In die functie moest ze de mogelijkheden voor een nieuw museum in Almere onderzoeken. De Boer gaat nu aan de slag als zakelijk directeur bij Internationaal Theater Amsterdam.

Begin 2023 besloot de gemeenteraad voorlopig niet verder te gaan met het kunstmuseum. De Boer geeft aan haar werkzaamheden als kwartiermaker te hebben afgerond, daarom stond ze ook open voor nieuwe uitdagingen. "Door de recente ontwikkelingen is M. in een nieuwe fase beland", aldus De Boer. Het is volgens haar tijd om ruimte te geven aan nieuwe input en nieuwe mensen.

De gemeente besloot te stoppen omdat de financiële tekorten van Almere opliepen door veranderende economische omstandigheden. Ook was er minder ruimte voor langdurige ondersteuning van het museum. De bouw van het museum zou 63,5 miljoen euro kosten. Daarna zouden er jaarlijks 6 miljoen euro aan vaste kosten zijn.

'Eerder gestopt'
"Het avontuur is iets eerder gestopt", zegt De Boer over het recente besluit van de gemeente Almere. "Soms moeten plannen ook landen en moeten die herkauwd worden." Ze verwacht dat het huidige kunstpaviljoen M. als voorloper kan fungeren. "Als kleine versie kan dat laten zien wat het waard is en van daaruit de plannen voor een duurzame en grote voorziening alsnog verwezenlijken."

"Soms moeten plannen ook landen en moeten die herkauwd worden."

— Denise de Boer, kwartiermaker M.

De Boer zegt dat Almeerders een enorme behoefte hebben aan het vergroten van het culturele aanbod in de stad. "Als achtste stad van Nederland verdient Almere meer cultuur." In het paviljoen wordt nu immersieve kunst tentoongesteld. Dat is een kunstvorm waarbij de bezoeker het idee heeft dat ze deel uitmaken van een tentoonstelling.

Kunstpaviljoen 'veel te klein'
Het kunstpaviljoen is volgens De Boer nu nog 'veel' te klein voor een stad als Almere. "Almere verdient een voorziening op niveau. Zeker als je ziet dat in heel Flevoland geen kunstmuseum is op dit moment." Over de voortgang van het kunstpaviljoen wordt nu overleg gevoerd door het Rijk, de provincie en de gemeente Almere.

De Boer startte in maart 2020. Daarvoor was ze vijf jaar adjunct-directeur bij het Frans Hals Museum in Haarlem. De kwartiermaker gaat op 1 oktober aan de slag op haar nieuwe werkplek.

De Raad van Toezicht van M. gaat samen met het team en in overleg met de gemeente en provincie zorgen voor de continuïteit van M.. Er wordt gezocht naar een nieuwe directeur van het museum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel