'Kunstmuseum Flevoland kost 63,5 miljoen euro'

ALMERE • Vr 23 december 2022 | 16:44 • Vrijdag 23 december 2022 | 16:44

Als de gemeente Almere kiest voor de bouw van het kunstmuseum dan gaat dat 63,5 miljoen euro kosten. Daarnaast is jaarlijks minimaal 6 miljoen euro nodig om het museum open te houden. Dat staat in de business case 'Kunstmuseum Flevoland'. Dat is een document waarin de inkomsten en uitgaven in beeld worden gebracht om te kijken of een project rendabel is. In het document is te lezen dat er veel aannames zijn, die voor tegenvallers kunnen zorgen.

Het streven is om 200.000 bezoekers per jaar te trekken, waarvan 80.000 uit Almere en omgeving. De rest van de bezoekers moet uit het binnen- en buitenland komen. Volgens de business case brengt de verkoop van de tickets tussen de een en twee miljoen euro op. Het document baseert zich op vergelijkingen met een aantal musea in Nederland, zoals Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Groninger Museum en de Fundatie in Zwolle.

Nachtclub in een museum
De bedoeling is dat het kunstmuseum een plek wordt voor cultuurbeleving, maar ook voor ontmoeting. Zo worden er in ieder geval twee grote voorstellingen per jaar gehouden. Daarnaast krijgt het museum een nachtclub en een openbaar dakterras waar bezoekers en passanten terecht kunnen. Op die manier kan het museum extra inkomsten genereren. De nachtclub levert zo'n 600.000 euro per jaar op.

In de business case wordt rekening gehouden met 4 miljoen euro per jaar aan subsidies. Die moeten komen van de rijksoverheid, de provincie en de gemeente zelf. Minimaal 545.000 euro komt uit fondsen en van sponsoren.

In het document wordt er ook gesproken over aannames en onzekerheden zoals tegenvallende bezoekers, lagere besteding per bezoeker, stijgende energie- en personeelskosten, lagere subsidies en/of sponsoring. Ook bestaat het risico dat de nachtclub minder goed draait dan de verwachting is.

Wethouder maakt businesscase toch openbaar
Wethouder Kees Ahles (Leefbaar Almere) van kunst en cultuur was vorige week niet van plan om de business case rond deze tijd openbaar te maken, terwijl hij dat twee maanden geleden wel had beloofd. Volgens Ahles bestaat het document uit een aantal aannames. Die wilde hij eerst laten onderzoeken door een extern bureau om te beoordelen of ze wel goed onderbouwd zijn. Maar sommige oppositiepartijen waren hier fel op tegen. Vooral 50PLUS, AP/OP, Forum Voor Democratie en PVV wilden de wethouder aan zijn belofte houden. De business case moest voor het einde van dit jaar naar de gemeenteraad worden gestuurd.

Voor de zomer meer duidelijkheid
Het college van B en W gaat een second opinion laten uitvoeren. Die zou ergens begin april klaar moeten zijn. Op basis daarvan komt het college voor de zomer met een financieringsvoorstel. De gemeenteraad moet dan besluiten of het museum er komt.

Wethouder Kees Ahles is om een toelichting gevraagd, maar hij wil geen vragen van Omroep Flevoland over de inhoud van de business case beantwoorden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel