Ook provincie zet streep door kunstmuseum Almere

FLEVOLAND • Za 30 september 2023 | 10:04 • Zaterdag 30 september 2023 | 10:04

In navolging van de gemeente Almere steekt nu ook de provincie geen geld meer in het geplande nieuwe kunstmuseum in Almere. De 4,2 miljoen euro die de provincie voor het museum had gereserveerd, komt nu weer beschikbaar voor andere projecten in de stad. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten eerder deze maand al besloten.

In april stemde de Almeerse gemeenteraad in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om in de huidige bestuursperiode tot 2025 niet meer te werken aan de plannen voor het museum. Almere noemde de veranderde economische situatie en oplopende tekorten op de gemeentebegroting als hoofdredenen.

De provincie heeft begrip voor dit standpunt en volgt nu met een eigen besluit dezelfde lijn. Wel blijft er bijna een miljoen euro beschikbaar voor het kunstpaviljoen M op het voormalige Floriadeterrein en voor andere activiteiten. De 4,2 miljoen euro die nu niet wordt uitgegeven aan het kunstmuseum, wordt weer in het Fonds Verstedelijking Almere gestopt.

Het besluit komt allerminst uit de lucht vallen: het kunstmuseum is omstreden. Diverse fracties in de Provinciale Staten en in de Almeerse raad zijn fel tegen, zoals de partijen AP/OPA en de PVV. De PVV noemde het eerder een prestigeproject. Het museum zou volgens het bedrijfsplan jaarlijks 200.000 bezoekers moeten trekken, maar hier plaatsen de tegenstanders grote vraagtekens bij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel