Gemeente Almere wil ontwikkeling kunstmuseum M. voorlopig stoppen

ALMERE • Do 9 februari 2023 | 11:47 • Donderdag 9 februari 2023 | 11:47

De ontwikkeling van kunstmuseum M. wordt voorlopig gestopt. Dat staat in een advies van het college van B en W van Almere aan de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders willen de onderzoeken en gesprekken over de komst van het museum deze raadsperiode tot en met 2025 staken. Dit omdat de economische omstandigheden veranderen en het tekort van de gemeente oploopt. Het tijdelijke kunstpaviljoen M. moet voorlopig wel blijven bestaan is het advies.

Burgemeester en wethouders zeggen dat de laatste financiële kwartaalrapportage van vorig jaar een somber beeld schetst. Daarin is te zien dat er minder ruimte is voor een langdurige ondersteuning van een kunstmuseum, ook al moeten drie overheden daaraan bijdragen. Ook speelt de inflatie mee en wordt de stad geconfronteerd met een aantal toekomstige maatschappelijke uitdagingen, zeggen B en W. De kosten van de Floriade en de verplichte aanleg van riolering in de wijk Oosterwold hebben volgens wethouder Kees Ahles (leefbaar Almere) niks te maken met het tijdelijk stopzetten van de museumplannen.

Museum kost 63,5 miljoen euro, jaarlijks nog eens 6 miljoen euro
De bouw van het kunstmuseum moet 63,5 miljoen euro kosten, bleek uit de business case. Daarnaast is minimaal 6 miljoen euro nodig om het museum open te houden. Het streven is om 200.000 bezoekers per jaar te trekken, waarvan 80.000 uit Almere en omgeving.

De gemeenteraad liet in januari weten meer te betrokken te willen worden bij de plannen voor het museum. Zo wilde de raad helder hebben welke stappen gezet moeten worden. De raadsleden moeten besluiten of het museum er komt. AP/OPA en de PVV lieten eerder weten niks te zien in de plannen. De partij vindt dat het geld aan andere dingen moet worden besteed. Ook is AP/OPA niet blij dat er al veel geld aan het project is uitgegeven. Tegenstander PVV vindt het museum een prestigeproject.

Het college ziet wél meerwaarde in het tijdelijke kunstpaviljoen M. Het paviljoen moet tot en met 2025 blijven bestaan en tot die tijd moeten de activiteiten ook doorgaan, is het advies. Tot nu toe trok de tijdelijke voorziening zo'n 70.000 bezoekers, zegt het college. Ook hebben zo'n 35.000 mensen aan de activiteiten meegedaan, waaronder 5.000 scholieren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel