Discussie kunstmuseum: 'Er wordt veel geld uitgegeven aan iets dat er misschien niet komt'

ALMERE • Vr 13 januari 2023 | 6:17 • Vrijdag 13 januari 2023 | 6:17

De gemeenteraad van Almere moet meer betrokken worden bij de plannen rondom een eventueel Kunstmuseum en er moet niet nu al veel geld aan worden uitgegeven, zoals aan personeel om het museum te promoten. Dat was de boodschap van een aantal partijen op de Politieke Markt donderdagavond.

De partijen PVV, ApOpa, 50Plus, Respect Almere en Forum voor Democratie dienden samen een motie in om alle informatie rondom het Kunstmuseum beschikbaar te stellen aan de raad. Ook vinden ze dat het helder moet zijn welke stappen wanneer gezet moeten worden door de gemeenteraad. Uiteindelijk moet de raad een besluit nemen of het Kunstmuseum er komt of niet.

Ton Theunis van ApOpa is daarnaast verontwaardigd dat er al een vacature is voor personeel om het Kunstmuseum te promoten: "Het is eigenlijk raar dat je je zo gaat vastleggen terwijl bij de raad nog de keuze ligt of het doorgaat. Dan moet je niet beginnen met: We hebben alles al geregeld, het personeel is er al, het gebouw is al ingetekend waar het moet komen, er is ook al gekeken wat voor kunst we kunnen aankopen. Dan kom je uiteindelijk in een fuik terecht. Dat hebben we al een keer meegemaakt vanaf 2012. Dat willen we niet."

Heel veel geld
Daarnaast vindt hij dat er nu al veel te veel geld naar de voorbereidingen voor het Kunstmuseum gaat: "Het geld dat nu al voor het museum wordt gereserveerd, dat is heel veel geld en daar komt nog veel meer bij, waarvan je helemaal niet kunt zeggen waar dat geld straks vandaan moet komen." Zijn partij is sowieso tegen een Kunstmuseum: "Je kunt je geld maar één keer uitgeven en we hebben het voor andere dingen nu heel hard nodig."

Aannames
Omdat verantwoordelijk wethouder Kees Ahles afwezig was, gaf wethouder Julius Lindenbergh een reactie. Hij gaf aan dat er niet veel extra informatie is behalve de business case 'Kunstmuseum Flevoland'. Dit stuk is al met de raad gedeeld. Omdat er nog veel aannames in dat document staan moet er eerst een second opinion komen, voor het officieel aan de raad wordt voorgelegd. "Daarna kunnen we ook een advies vanuit het college meegeven. Maar de raad staat aan het stuur."

Vacature
Wat betreft de vacature voor een marketingmedewerker valt dat volgens de wethouder onder de pilot voor het Kunstmuseum waar de raad mee akkoord is gegaan. Met die pilot moeten inwoners warm worden gemaakt voor een eventueel Kunstmuseum. Daar is al personeel voor aan het werk en de vacature ontstond doordat een medewerker stopte en vervangen moest worden.

Te vroeg
Welke kant het nu opgaat is niet duidelijk. De raad zal waarschijnlijk ergens dit jaar een keuze gaan maken. Kees Hendriksen van de ChristenUnie vindt dat de raad wel voldoende wordt betrokken bij het proces rondom het Kunstmuseum en dat de moties te vroeg komen. "Ik had eigenlijk graag het moment afgewacht dat we die second opinion op de business case hebben. Daarna kunnen we ook pas een goed besluit nemen."

63,5 miljoen
Als de gemeenteraad kiest voor de bouw van het kunstmuseum dan gaat dat volgens de business case 63,5 miljoen euro kosten. Daarnaast is jaarlijks minimaal 6 miljoen euro nodig om het museum open te houden.

Het streven is om 200.000 bezoekers per jaar te trekken, waarvan 80.000 uit Almere en omgeving. De rest van de bezoekers moet uit het binnen- en buitenland komen. Daarnaast krijgt het museum een nachtclub en een openbaar dakterras waar bezoekers en passanten terecht kunnen.

'Gedoemd te mislukken'
De Almeerse PVV-fractie liet vorig jaar al weten niks te zien in de plannen voor een Kunstmuseum. Toon van Dijk zei toen: "Ik denk dat het een volgend prestigeproject is, wat er uiteindelijk toe leidt dat we heel veel Almeers belastinggeld over de balk gaan smijten voor iets dat gedoemd is te mislukken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel