PVV: stop met geld steken in plan voor kunstmuseum

ALMERE • Vr 30 september 2022 | 6:43 • Vrijdag 30 september 2022 | 6:43

Stop met geld steken in de plannen voor een kunstmuseum in Almere. Dat zegt de Almeerse PVV-fractie, die de financiële risico's te groot vindt. De gemeenteraad moet binnenkort besluiten of er volgend jaar 1,5 miljoen euro opzij gezet wordt voor eerste voorbereidingen van het kunstmuseum.

In totaal zou de gemeente de komende jaren dertien miljoen euro kwijt zijn aan voorbereiding en ontwikkeling. Dan volgen daarna nog de kosten voor de bouw en de exploitatie van het kunstmuseum.

Toon van Dijk van de PVV ziet het museum niet zitten. "Ik denk dat het een volgend prestigeproject is, wat er uiteindelijk toe leidt dat we heel veel Almeers belastinggeld over de balk gaan smijten voor iets dat gedoemd is te mislukken. Het is veel te groot. De thematiek van 'immersive art' spreekt helemaal niemand aan in onze stad."

Behoefte aan museum in Almere
Maar volgens D66 heeft een groeiende stad als Almere wel degelijk behoefte aan een eigen museum. Raadslid Suzanne van de Laar: "Kunst in Almere is er bijna niet. Maar er zijn wel heel veel kunstenaars die nu wegtrekken naar andere steden om daar hun kunst te laten zien. Hoe mooi zou het zijn als wij in Almere een kunstmuseum hebben dat ook deze kunst kan laten zien."

Eind dit jaar wordt er een zogeheten businesscase gepresenteerd met daarin de financiële onderbouwing van het kunstmuseum. Veel partijen in de Almeerse gemeenteraad willen die businesscase afwachten voor ze besluiten of ze willen doorgaan met de voorbereidingen. Bij groen licht zal in 2023 met de 1,5 miljoen euro een pilot worden gemaakt en wordt het draagvlak onder de Almeerders getoetst. Ook kan dan worden begonnen met de fondsenwerving en een betere schatting van hoeveel het museum gaat kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel