Man in beroep tegen straf voor wurgen ex-vriendin

ALMERE • Ma 6 juli 2020 | 15:50 • Maandag 6 juli 2020 | 15:50

Bij het gerechtshof in Leeuwarden is het hoger beroep begonnen van Kamil O. De 41-jarige Pool is in beroep gegaan tegen de 10 jaar gevangenisstraf die hij kreeg voor het wurgen van zijn ex-vriendin uit Almere.

De vrouw werd op 7 juni 2019 levenloos aangetroffen in haar appartement. O. was bij haar langs geweest om excuses aan te bieden na een ruzie. Dat verklaarde hij eerder in de rechtbank. Verder kon hij zich niks herinneren. Maar volgens zijn moeder heeft O. tegen haar gezegd dat hij de vrouw had gewurgd. O. kreeg tien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens doodslag.

Onvoldoende bewijs
Volgens O. is er onvoldoende bewijs. Zijn advocaat plaatst bovendien vraagtekens bij de rapporten over de psychische toestand van O. Die concluderen dat de uit Polen afkomstige man destijds ontoerekeningsvatbaar was. O. nam in 2019 al een poos zware medicijnen, maar stopte hier enkele dagen voor zijn bezoek aan zijn ex mee. Zijn advocaat betwijfelt of iemand binnen die tijd ontoerekeningsvatbaar kan worden.

Tijdens het hoger beroep mocht de advocaat onderzoekswensen indienen. Hij vroeg het hof om de voormalige psychiater van O. en zijn huidige psychische begeleiders in de gevangenis te horen als getuigen. Zij zouden meer kunnen vertellen over het medicijngebruik van O. en het effect van de medicijnen. Daarnaast wilde de raadsman twee gedragsdeskundigen, die voorafgaand aan het proces bij de rechtbank rapporten over O. hebben opgesteld, gaan bevragen. Hij vindt tbs met dwang voorbarig. Volgens hem zou tbs met voorwaarden overwogen kunnen worden.

Afgewezen
Alle verzoeken werden afgewezen. Het hof vindt dat de rapportages volledig zijn. De deskundigen zijn daarbij helder in hun tbs-advies. Ook het medicijngebruik van O. komt in de rapporten voldoende aan bod. De advocaat mag de twee rapporteurs nog wel schriftelijk enkele vragen stellen.

Maandag was de eerste zitting in het hoger beroep. Het gerechtshof kon nog niet bepalen wanneer het hoger beroep verdergaat. De verwachting is dat de zaak op zijn vroegst in het najaar wordt behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel