Oud-Almeerder in Bosnië: "Coronabesmettingen blijven oplopen"

ALMERE • Vr 10 juli 2020 | 10:23 • Vrijdag 10 juli 2020 | 10:23

"Het aantal coronabesmettingen in Bosnië loopt op en blijft oplopen. Op het hoogtepunt werden er 300 besmettingen per dag gemeld." Dat zegt oud-Almeerder Nick Teunissen vanuit Bosnië, waar hij sinds een aantal jaren woont.

De Bosnische regering heeft vooralsnog geen nieuwe corona-maatregelen afgekondigd. "Men durft niet in te grijpen. Dat gebeurt vooral met een economisch argument. Bosnië is afhankelijk van de toerismesector, zeker in de zomermaanden", verklaart Teunissen. "In de stad Mostar is nu een gezamenlijke campagne gestart om het toerisme in eigen land te stimuleren."

Herdenking op 11 juli
Op 11 juli is de herdenking van de val van Srebrenica, nu 25 jaar geleden. Andere jaren was dat een grootse herdenking, waarbij veel Bosniërs aanwezig zijn die nu in het buitenland wonen. Dat kan dit jaar niet. Vanwege het COVID-virus wordt de herdenking klein gehouden.

Nog altijd worden in Bosnië overblijfselen van de massamoord van destijds gevonden. Die worden jaarlijks op 11 juli begraven op de begraafplaats van Potočari. Dit jaar hebben negen families ervoor gekozen om hun geliefde op deze dag te laten begraven. Nabestaanden van andere slachtoffers stellen de begrafenis uit tot volgend jaar.

Ceremonie
De ceremonie rond de begrafenissen is jaarlijks hetzelfde. Teunissen: "De overblijfselen worden naar de stad Visoko gebracht. Op 9 juli worden ze dan naar het presidentieel paleis in Sarajevo gebracht. Dan groet de stad Sarajevo hen. Daarna rijden ze naar Potočari, om daar op de 11e te worden bijgezet. Er is veel ceremonieel bij."

Ken je een Flevolander in het buitenland? Of kom je zelf uit Flevoland en verblijf je nu in het buitenland? Dan komen we graag in contact. Mailen kan naar rtv@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel