Overlast door jongeren blijft onverminderd hoog

FLEVOLAND • Wo 29 juli 2020 | 23:05 • Woensdag 29 juli 2020 | 23:05

De overlast door jongeren is sinds de versoepeling van de coronamaatregelen niet of nauwelijks afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie over de aantallen meldingen van overlast door jeugd. Toen de Rijksoverheid de 'intelligent lockdown' invoerde, lieten de statistieken van het aantal meldingen van overlast door jongeren een sterke stijging zien. Zo waren er in februari in Flevoland in totaal 95 meldingen van overlast door jongeren. Twee maanden later was dat aantal meldingen tijdens de lockdown gestegen naar 356.

De beperkingen in bewegingsvrijheid vanwege corona werden op 1 juni versoepeld toen onder andere de horeca weer open mocht voor bezoekers. Ondanks de versoepeling van de maatregelen laat het aantal meldingen van overlast geen echte daling zien. In Lelystad nam het aantal meldingen zelfs toe. Werd er in de maand mei in Lelystad 61 keer melding gedaan van overlast, afgelopen juni was dat gestegen tot 90 meldingen.

Jongerenwerker Jakob Stolk van 'Jongeren maken de Stad' snapt wel dat de overlast niet afneemt. "In de eerste periode van de lockdown heeft een grote groep jongeren zich heel keurig aan de regels gehouden. Maar ook die jongeren zijn het inmiddels wel beu. En zij sluiten zich aan bij de groep jeugd die zich al vanaf het begin tegen alle regels verzet." Het feit dat minder Nederlanders op vakantie naar het buitenland gaan, telt ook mee. "Meer mensen blijven thuis en hun kinderen dus ook. Er is nog steeds heel weinig te doen voor jongeren omdat er weinig wordt georganiseerd. En dat is te zien aan het aantal jongeren dat op straat samenkomt."

Minder makkelijk enthousiast
Volgens Stolk zijn veel jongeren ook minder makkelijk enthousiast te krijgen. "Wij organiseren bij jongerencentrum URBN Village diverse activiteiten voor jongeren. En we merken dat het steeds lastiger wordt om jongeren te bereiken. Ze verkeren na al die weken inactiviteit in een staat dat het heel lastig is om ze nog ergens voor te porren."

Een aantal jongeren dat samenkomt bij een schoolpleintje bij het Wold in Lelystad herkent de 'diagnose' van Jakob Stolk. "Er is heel weinig te doen', zegt één van hen. "En je wilt wel een beetje lol maken, dus kom je maar hier zo bij elkaar." Er zit een groepje van ongeveer 15 jongeren bij elkaar. Ze hebben een speakertje bij zich waar muziek uit komt. Dat de omwonenden van het pleintje de muziek niet heel erg op prijs stellen valt te concluderen uit een bezoekje van de politie. De jongeren moeten de muziek van de agenten uitzetten en ze krijgen de opdracht vuilnis zoals snoepwikkels en plastic flesjes op te ruimen. De jongeren vinden het zwaar overdreven. "Zo hard stond het toch niet." Het aantal meldingen van overlast door jongeren is daarmee weer met minimaal één gestegen.

Aantal meldingen overlast van jongeren sinds 2019

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel