Unigolf dwingt gemeente tot duidelijkheid over woningbouw op golfbaan

LELYSTAD • Wo 12 augustus 2020 | 21:25 • Woensdag 12 augustus 2020 | 21:25

Projectontwikkelaar Unigolf gaat op korte termijn bij de gemeente Lelystad een vergunning aanvragen voor de bouw van 145 woningen op het Flevo Golf Resort. Met de formele aanvraag wil het bedrijf de gemeente dwingen om duidelijkheid te verschaffen waarom zij tegen woningbouw op de golfbaan is.

Dat kondigt Unigolf Lelystad aan in een brief, die eind juli naar het college van B en W en de gemeenteraad is gestuurd. Het is een nieuwe stap rond de plannen over de golfbaan, waarover al ruim twee jaar discussie is.

Unigolf maakte in 2018 bekend dat zij de helft van de 18-holes golfbaan wil afstoten, omdat op de baan jaarlijks verlies wordt geleden. De ontwikkelaar wil op de af te stoten delen van de baan 120 tot 150 luxe woningen bouwen. Vorige maand zei Unigolf dat de golfbaan per 1 januari dicht gaat.

Gemeente: meer woningbouw past niet in concept
Vanaf het eerste moment dat Unigolf het plan naar buiten bracht, heeft het college van B en W zich tegen de bouwplannen uitgesproken. Woningbouw is in strijd met het huidige bestemmingsplan. Ook tasten meer woningen het concept van het Flevo Golf Resort aan van wonen in het groen rond een golfbaan, zo schreef de gemeente afgelopen februari nog in een bewonersbrief.

Wel heeft de gemeente aangeboden om de riolering en openbare wegen van Unigolf over te nemen, zodat de ontwikkelaar hieraan geen geld meer kwijt is. Voorwaarde is dat de ontwikkelaar de grond van de golfbaan gratis aan de gemeente overdraagt.

Unigolf: aanvraag enige manier standpunt te krijgen
Toch vindt Unigolf de onderbouwing van de gemeente onduidelijk. In de brief aan de gemeente verwijst de ontwikkelaar naar een gesprek van eind juli. Daarin kon de vertegenwoordiger van de gemeente geen antwoord geven op de vraag om welke inhoudelijke planologische redenen de plannen steeds worden tegengehouden. "Er werd enkel meegedeeld dat de gemeente dit niet wilde", aldus de brief van Unigolf.

Om de gemeente tot duidelijkheid te dwingen, wordt nu een zogeheten omgevingsvergunning aangevraagd. "Uw college zal daar dan een formeel besluit op moeten nemen. En dat voorzien van een motivering. Wij zullen deze vergunningaanvraag indienen omdat dat de enige manier is om een formeel en gemotiveerd standpunt van uw college te verkrijgen", schrijft Unigolf.

Bouwplannen zorgen al langer voor onrust
De plannen van Unigolf zorgen op het Golf Resort al langere tijd voor onrust en verdeeldheid. De Bewonersvereniging Flevo Golf Resort kan instemmen met de bouw van 145 woningen, op voorwaarde dat Unigolf investeert in de 9-holes baan inclusief de zogeheten driving range. Ook moet het clubgebouw opnieuw worden ingericht. Unigolf moet daarna afstand doen van de baan en zou het beheer door de bewoners kunnen worden overgenomen. Bij een opiniepeiling ging 95 procent van de aanwezige leden hier in september vorig jaar mee akkoord.

De vereniging stelt wel als voorwaarde dat er door niemand ooit wordt gebouwd in de open gebieden tussen de lanen.

Daarnaast is er de Stichting Burgerinitiatief Golfpark en Flevo Golf Resort. Die wil onder geen beding extra woningbouw en staat achter het standpunt van de gemeente om dit te verbieden.

Over de voorgenomen aanvraag van Unigolf zegt de gemeente Lelystad: "Deze aanvraag nemen wij zoals iedere aanvraag in behandeling en nemen dan een besluit. Dit besluit wordt dan aan de aanvrager medegedeeld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel