'Goed dat Ambachtsmark op de schop gaat, wel naar hoogte kijken'

ALMERE • Do 20 augustus 2020 | 23:54 • Donderdag 20 augustus 2020 | 23:54

De Almeerse gemeenteraad staat positief tegenover woningbouw op bedrijventerrein Ambachtsmark in Almere Haven. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Wel vinden de fracties dat nog gekeken moet worden naar de hoogte van de appartementencomplexen die er gepland staan.

Het college wil een hoogte van maximaal 24 meter toestaan, terwijl het huidige bestemmingsplan uitgaat van 15 meter. Drie omwonenden lieten tijdens de Politieke Markt weten tegen de hoogbouw te zijn, omdat daarmee het karakter van Almere Haven zou worden aangetast.

Wethouder Julius Lindenbergh stelde dat de hoogte van 24 meter van belang is, omdat er op deze manier fors meer woningen gebouwd kunnen worden. "Je moet in Haven voorzichtig zijn met hoogbouw, maar deskundigen zeggen dat deze hoogte acceptabel is."

De omwonenden kregen echter bijval van onder anderen fractievoorzitter Kees Ahles van Leefbaar Almere. "Is het probleem van de hoogte niet op te lossen door middel van een goed gesprek met de bewoners?", vroeg hij zich af.

Positief
De raad was zeer te spreken over het plan om bedrijventerrein Ambachtsmark een impuls te geven. "Het is goed om te zien dat het gebied onder handen wordt genomen", aldus Leida Höhle, fractievoorzitter van de PvdA.

Leegstand
Op dit moment is er leegstand op het bedrijventerrein en sommige gebouwen zien er niet al te fraai meer uit. De gemeente wil dat het gebied wordt opgeknapt en er moeten honderden appartementen komen. Daar is nu namelijk meer behoefte aan dan aan kantoren of bedrijven.

De gemeente gaat het gebied niet zelf opknappen. Dit wordt overgelaten aan de eigenaren van panden of aan de projectontwikkelaar. De gemeente stuurt wel op het type huizen dat er komt. De bedoeling is dat 20 procent van het totaal een maximum huurprijs krijgt van 730 euro per maand. Het merendeel, 65 procent, moet vallen in wat de gemeente het middensegment noemt. Dit zijn huizen met een maandelijkse huur die tussen de 730 en circa 1000 euro ligt. Of het gaat om koopwoningen van maximaal 279.000 euro.

Over de ontwikkeling van Ambachtsmark wordt tijdens een volgende Politieke Markt opnieuw gepraat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel