Geen schadelijke stoffen in graan na brand Rutten

RUTTEN • Wo 26 augustus 2020 | 10:44 • Woensdag 26 augustus 2020 | 10:44

Het bedrijf Profytodsd heeft geen schadelijke stoffen gevonden in het graan waarop stukjes zonnepaneel neerdaalden na de brand in Rutten. Dat zegt Frans van Egmond van Profytodsd die een gedeelte van het graan onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Profytodsd betaalt de onderzoekskosten in eerste instantie zelf, maar kijkt nog of ze de kosten bij de teler kunnen verhalen.

De schuur aan het Wrakkenpad brandde eind vorige maand volledig uit. Het dak lag vol met zonnepanelen. Zwartgeblakerde stukjes van de panelen werden kilometers verderop tussen de gewassen gevonden. Afnemer Profytodsd besloot de graankorrels te controleren op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De graankorrels werden apart opgeslagen en getest op de voedselveiligheid. De monsters werden door een onafhankelijk lab onderzocht. Uit de monsters blijkt dat er geen schadelijke stoffen in de graankorrels zitten. Het graan dat door andere bedrijven is afgenomen is ook veilig, zegt Van Egmond.

De graankorrels worden alleen gebruikt als diervoeding. Graan voor menselijke consumptie komt volgens Van Egmond veelal uit Frankrijk, omdat daar het klimaat beter is voor de kwaliteit van het graan.

Geen enkele instantie in Nederland onderzoekt na een brand waarbij zonnepanelen zijn betrokken of er schadelijke stoffen in landbouwproducten zijn terechtgekomen. Het bedrijf heeft zelf het initiatief genomen om het graan te laten onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel