Beantwoording vragen over brand zonnepanelen vertraagd

FLEVOLAND • Di 18 augustus 2020 | 10:52 • Dinsdag 18 augustus 2020 | 10:52

Minister Eric Wiebes heeft extra tijd nodig om vragen over de gevolgen van branden met zonnepanelen te beantwoorden. Dat schrijft de minister van Economische Zaken en Klimaat in een brief.

Begin deze maand stelden Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Agnes Mulder (CDA) vragen over het vrijkomen van glasscherven en andere brokstukken uit zonnepanelen na een hevige brand. Ze willen ook weten of het klopt dat nog niemand heeft nagedacht over wat moet gebeuren als asdeeltjes van zonnepanelen neerdalen op akkers, in weilanden en andere gebieden én wat de schadelijke effecten van deze deeltjes zijn.

Aanleiding van de vragen waren de grote branden in Rutten en in het Noord-Hollandse Moerbeek. Daarbij zijn deeltjes van zonnepanelen neergeslagen in de omgeving. Toen bleek uit onderzoek van Omroep Flevoland dat geen enkele instantie in Nederland onderzoekt of schadelijke stoffen na zo'n brand in landbouwproducten terechtkomen, als de boer en de afnemer besluiten een dergelijk onderzoek niet te doen.

Normaal gesproken is de termijn voor beantwoording van schriftelijke vragen drie weken, maar minister Wiebes schrijft dat dat niet haalbaar is. Volgens hem heeft dat te maken met 'interdepartementale afstemming'. De vragen zijn namelijk niet alleen aan minister Wiebes gesteld, maar ook aan Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel